zaterdag 24 juni 2017

Review: Schemerzone - Hilde Vandermeeren


Kate werkt als verpleegkundige in een Londense privĂ©kliniek. Ze komt erachter dat ze narcolepsie heeft, waardoor ze onverwacht een slaapaanval kan krijgen en last heeft van nachtmerries die niet van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Om haar baan niet te verliezen verzwijgt ze haar aandoening voor haar collega’s. De kliniek waar ze werkt beslaat twee verdiepingen, maar er is nog een derde etage die verbouwd wordt. Bekende personen kunnen die afhuren voor een discrete behandeling buiten de schijnwerpers. De negenjarige dochter van een glamourkoppel komt op die afdeling terecht.
Door een voorval in de kliniek krijgt Kate de sensatiepers achter zich aan. Maar niet alleen de sensatiepers – ook iemand anders. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt.


Ik moet iets toegeven, de reden dat ik deze thriller wilde recenseren is omdat ik als slaapanaliste benieuwd was naar het hoofdpersonage en meer bepaald naar de aandoening die ze heeft en hoe het omschreven zou worden: narcolepsie. De auteur beschrijft de slaapziekte accuraat, hoewel Kate het wel in extreme vorm heeft, maar ook dat komt voor en op die manier paste het ook meer bij het verhaal. De gevolgen voor iemand met narcolepsie in het dagelijkse leven heeft Vandermeeren trefzeker uiteengedaan.
Het verhaal dan; dat is goed opgebouwd, het plot steekt vernuftig in elkaar en je blijft tot het einde in het duister tasten naar wie de dader is en hoe het allemaal met elkaar te maken heeft.
De impact van social media, wat het kan veroorzaken en hoe mensen puur kuddedieren zijn, komt duidelijk en onheilsspellend in dit verhaal naar voren. Je zou er bijna al je accounts door opheffen.
Kate vond ik wel geen aangenaam personage. Ik vond haar ronduit bot en niet begripvol. Behalve dan misschien tegenover die kleine meid die ze wil helpen.
Was het spannend? Grotendeels wel, en ook de schrijfstijl is aangenaam en vlot. De korte hoofdstukken, vaak met cliffhangers, zorgen ervoor dat je geboeid blijft lezen.
Een aardige thriller, vlot en behoorlijk origineel.
Hilde Vandermeeren

ISBN: 9789021403991
Uitgeverij: Q
Pagina's: 298

Prijs: 19,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten