dinsdag 6 juni 2017

Review: Obsessie - Tatiana de Rosnay

Obsessie is een verhaal over verlies, moederschap en waanzin, geschreven door Frankrijks internationaal meest gelezen schrijfster. Terwijl Tatiana De Rosnay Obsessie schreef, ontkiemde het idee dat uiteindelijk Haar naam was Sarah zou worden. Na haar scheiding vindt Pascaline hét perfecte appartement in Parijs. Het is licht, heeft twee kamers en uitzicht op een levendige straat. Hier kan ze geleidelijk aan haar leven weer oppakken. Maar al snel voelt ze zich onrustig in huis, en slapen lukt al helemaal niet.
Van een buurvrouw hoort Pascaline over het drama dat zich tien jaar eerder in het appartement heeft afgespeeld: een meisje van achttien is verkracht en vermoord in Pascalines nieuwe slaapkamer. Pascaline raakt geobsedeerd door de moord en langzaam maar zeker brengt deze obsessie haar eigen verborgen kwetsuur naar boven: het verlies van haar babydochtertje.

Ik vind dit een moeilijke om te recenseren. Ik heb al eerder boeken van deze auteur gelezen en ook toen vond ik ze goed, maar niet uit-het-oog-springend-goed. de Rosnay schrijft vlot en aangenaam, maar gemiddeld; geen schrijfstijl waarvan ik onder de indruk ben.
Is het verhaal spannend? Dat valt mee, het is niet zo dat je het niet zal uitlezen, maar om nu te zeggen dat je staat te popelen om verder te lezen, nou nee.
Het onderwerp 'de ziel van een huis' en dat muren een geheugen hebben voor wat voor verschrikkelijks gebeurd kan zijn, vond ik goed verweven met de psychologische kwellingen van het hoofdpersonage.
Pascaline zit consistent en intrigerend in elkaar. Haar verval, het stijgen van haar waanzin, heeft de Rosnay scherp weergegeven. Het was echter niet zo dat ik kon meeleven; het rationele deel ervan was perfect omschreven, maar het ontbrak aan emoties, aan intensiteit. De auteur ging hiervoor niet diep genoeg.
Heb ik spijt dat ik het gelezen heb? Zeer zeker niet, maar ik zou het nu ook niet sterk aanraden.
Tatiana de Rosnay

ISBN: 9789026339295
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 139
Prijs: 14,99 euroGeen opmerkingen:

Een reactie posten