maandag 12 juni 2017

Review: Appianus - De burgeroorlogen


Rome, de eerste eeuw v.Chr. Marius en Sulla en daarna Caesar en Pompeius voeren een strijd op leven en dood. Ongekende burgertwisten houden aan tot het keizerschap van Augustus.
Na de moord op Caesar komen de politieke en persoonlijke ambities aan het licht van de coryfeeën, die moeten kiezen tussen een terugkeer naar het oude bestel, waarin senaat en volksvergadering de besluitvorming bepaalden, en een vorm van alleenheerschappij, die alleen de naam 'koningschap' niet mag dragen. Winst en verlies blijken afhankelijk van toeval en achteloosheid.

Geen historicus uit de Oudheid behandelt zo uitvoerig de essentiële momenten in de eeuw die voor Rome van groot belang is geweest. Appianus kiest daarbij nauwelijks partij. Bij alle betrokkenen heeft hij oog voor hun kwaliteiten en slechte eigenschappen. De burgeroorlogen is een uniek boek omdat het het enige doorlopende verslag is van deze periode. Appianus erkende als enige de sociale problematiek die de oorzaak van de chaos vormde. Voor het eerst is dit werk volledig in het Nederlands vertaald.


Het is om te beginnen een mooie uitgave. Stevige kwaliteit papier met een harde kaft, mooi formaat, een leuke cover en handige kaarten achterin. Een prachtwerk uitgebracht door Athenaeum & Van Gennep.
Ook al is het een klassiek werk, het is makkelijker te lezen dan je denkt, heel vlot leesbaar zelfs.
Het boek geeft een duidelijk en helder overzicht over een van de meest bewogen periodes in de Romeinse geschiedenis. Het is een uitgebreid werk en het dwaalt niet vaak af.
Appianus leefde in Rome, maar was van oorsprong een Egyptenaar. Dit boek vormt een deel van zijn geschiedkundige reeks die hij in het Grieks schreef en de Romeinse periode van 753 v.Chr. tot aan zijn tijd behandelde. Het is verbazingwekkend hoe Appianus, ook al schreef hij het 200 jaar na de Romeinse burgeroorlog, redelijk neutraal kon blijven en vaak interessante observaties maakte. Hoewel hij een fan was van het Romeinse rijk, schroomt hij de nodige kritiek niet. Waarom was er die oorlog, hoe begon het etc. Dat vraagt Appianus zich allemaal af.
De vertaling is werkelijk uitstekend gedaan, chapeau voor John Nagelkerken.
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse geschiedenis en in Julius Ceasar is dit boek een musthave om te beginnen of om je collectie mee te vervolledigen.
Recensie door Tony

ISBN: 9789025307127 
Uitgeverij: Athenaeum
Hardcover
Pagina's: 520
Prijs: 35 euroGeen opmerkingen:

Een reactie posten