woensdag 5 april 2017

Review: De opvolger (Tiberius en de triomf van het Romeinse keizerrijk) - Willemijn van Dijk


Willemijn van Dijk schetst in De opvolger een prachtig een meeslepend portret van Tiberius, de tweede keizer van het Romeinse rijk. Van Van Dijk verscheen eerder Via Roma, een sprankelende reisgids over Rome.
 
Drieëntwintig jaar lang regeerde keizer Tiberius over Rome, van 14 tot 37. Willemijn van Dijk maakt je ooggetuige van het turbulente Rome van rond het jaar nul: van de exorbitante levensstijl van de Romeinse elite tot het politieke gekonkel in de senaat, van het straatrumoer tot het verraad en de machtswellust van de familie die nog een halve eeuw over Rome zal heersen. 
Ondanks zijn unieke positie in de geschiedenis van het Romeinse rijk heeft Tiberius altijd aan de zijlijn van de historische belangstelling gestaan. Hij was de tweede keizer van Rome, de opvolger van de legendarische Augustus, en tegelijk de eerste man in de geschiedenis die de macht over het Romeinse rijk – dat reikte van het noorden van Afrika tot de zuidelijke Nederlanden en van Spanje tot aan Syrië – erfde. Daarmee consolideerde hij de nieuwe staatsvorm die zijn adoptievader stichtte: het keizerschap. Een succesverhaal dat nog eeuwen zou voortduren.

Het eerste stuk gaat voornamelijk over Augustus en de omstandigheden van zijn macht, de erfopvolging en de familiebanden. Vooral dat laatste; van Dijk doet extra veel moeite om deze goed uit te leggen, de relaties onderling, wat op zich al een helse taak is. Toch gebeurt dit op een heldere, duidelijke manier; de auteur slaagt hier dus met verve in.
Net zoals haar voorgaande boek is ook dit weer erg vlot geschreven, voor een zeer groot publiek toegankelijk (dus ook voor lezers die minder graag geschiedenisboeken lezen of over het Romeinse rijk lezen), is het leerzaam en interessant. Op een rare manier weet van Dijk het zo te brengen dat het nergens saai is, er wordt overal een levendige draai aan gegeven en ze kan karakters boeiend neerzetten zonder de geschiedenis geweld aan te doen.
Met dit boek bewijst van Dijk al voor de tweede keer dat ze goed kan schrijven, een intensieve kennis van het subject heeft en objectief kan zijn in het schrijven van een interessant geschiedenisboek over een van de minder bekende keizers van het Romeinse keizerrijk.
Dank je wel, van Dijk, voor weer een geweldig stukje leerzaam leesplezier!
(Recensie door Tony)

Willemijn van Dijk

ISBN: 9789026332326
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 211
Prijs: 18,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten