donderdag 27 april 2017

Review: Amsterdam in de wereld - Mariëlle Hageman


Welke sporen lieten Amsterdammers achter in de wereld, en welke sporen liet de wereld na in Amsterdam? In het rijkgeïllustreerde Amsterdam in de wereld toont (kunst-)historica Mariëlle Hageman de beïnvloeding over en weer.

Al vanaf de geboorte van de stad zijn Amsterdammers een reislustig volk. Tegelijk oefent de stad al eeuwenlang een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vreemdelingen. Aan de hand van verrassende verhalen en prachtig beeldmateriaal laat Amsterdam in de wereld de wisselwerking zien tussen deze stad en de rest van de wereld.
Amsterdam kon dankzij Duits bier uitgroeien tot een echte handelsstad, en de tapijtjes die je nu nog ziet in de bruine cafés vinden hun herkomst in de handel met het Turkse rijk. Amsterdammers bouwden in Brazilië de eerste synagoge van Zuid-Amerika en legden een Kalverstraat aan in India. Het waren ook Amsterdammers die Afrikanen als slaaf naar Suriname brachten, en de architect van de Zuid-Afrikaanse apartheid kwam uit Amsterdam. Het is maar een greep uit de voorbeelden van Amsterdamse invloed in het buitenland, en andersom. 

Fascinerend en charmant boek voor lezers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van het oude én het nieuwe Amsterdam. Het boek verhaalt over de invloeden en zakelijke connecties (en dat zijn er veel) die de Amsterdammers hebben gehad met het buitenland.
Je krijgt een interessante kijk op de liberale zakengeest die de Nederlanders al vroeg hadden en nog steeds hebben, en waardoor Amsterdam zo populair is. Het interessante vind ik vooral dat de waarheid niet vermeden wordt en ook de negatieve kanten verteld worden, zoals de betrokkenheid en fanatisme waarmee Nederlanders zich bezighielden met de slavenhandel.
Het boek is een mooie balans tussen het ontdekken van de wereld, het in kaart brengen ervan, hoe buitenlandse en Nederlandse culturen zich vermengden en de stempels die Amsterdammers achtergelaten hebben, niet alleen in Amsterdam zelf maar over de hele wereld. Een hoop van de hedendaagse miljonairs zullen verbaasd staan van hoe snel er toentertijd fortuin gemaakt of verloren kon worden.
De schrijfstijl is smeuïg vlot en bijna in columnstijl. Het zijn steeds korte hoofdstukjes over personen, plaatsen of organisaties, met steeds een ander onderwerp en werkt van het verre verleden naar het heden toe.
De vele afbeeldingen maken het een rijk geïllustreerd boek waardoor je het ook kan gebruiken bij een bezoek aan Amsterdam om bepaalde plaatsen op te zoeken.
Absoluut een aanrader in zijn genre, of als je een weekendje in Amsterdam bent en even niet weet wat gedaan (wat eigenlijk onmogelijk is) of wanneer je op weg in de trein bent naar Amsterdam en je wat meer diepgaande, boeiende informatie over de stad wilt.
(Recensie door Tony)
Mariëlle Hageman

ISBN: 9789026335198
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 365
Prijs: 24,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten