zaterdag 25 maart 2017

Review: (kookboek) Appetites: Beter wordt het niet - Anthony Bourdain


Appetites is Bourdains eerste kookboek in ruim tien jaar en bevat een verzameling van zijn favoriete gerechten uit meer dan veertig jaar professioneel koken en wereldreizen. Na vele jaren waarin hij meer dan tweehonderd dagen op reis was, vermaakt hij zich sinds hij vader is nu vooral thuis. Het resultaat is een uniek kook- en entertainboek voor de thuiskok, met eigen recepten en gerechten die hij op zijn reizen heeft leren kennen, vertaald in een effectief strijdplan waarvan je gasten gegarandeerd onder de indruk zullen zijn.


Wat een schitterend kunstwerk, dit boek. De uitvoering, de teksten, foto's, cover, werkelijk alles is één artistiek kookboekhoogstandje. Ik zou zelfs durven zeggen: zelfs al heb je niks met koken, dan nog is dit boek een lust... maar dan voor het oog. Sommige foto's zullen misschien ronduit shockerend zijn voor sommigen, andere dan weer hilarisch, eerlijk of gewoon mooi.

Eerst over de auteur: Anthony Bourdain, wellicht de enfant terrible van de culinaire wereld te noemen, de wild child van het koken en reiziger door internationale keukens, is dus zeker een geval apart te noemen. Hij bewandelt niet de gecultiveerde culinaire weg, maar zoekt de oude waarden van de traditionele keukens. Liever een zijsteegje in, dan op de boulevard gaan eten, dat is zijn mening, en een goeie ook!

Het boek is niet enkel gericht op recepten of voedsel, maar op het leven in het algemeen, familie en gezelligheid. Hij brengt gerechten terug in hun originele vorm, zoals ze bedoeld waren, zoals bijvoorbeeld Caesarsalade zonder kip (inderdaad, het hoort er niet bij!).

Er zijn te veel lekkere gerechten in te vinden om hier even op te noemen, zelfs enkele voor de pescotariërs.  Hoofdgerechten, bijgerechten, pasta's, salades, soepen, noem maar op, het passeert de revue. 

Een van mijn favoriete was de linguine met venusschelpjes. Laat ik een paar ingrediënten opnoemen om het water in je mond te krijgen: look, chilivlokken, witte wijn... Of de macaroni met kaas, een gerecht dat iedereen kent, haast wereldwijd, maar met het recept in dit boek veel meer smaak krijgt en authentieker proeft. 

Het is echte streetfood, geen volledige maaltijden, maar foodtruck eten zonder de truck. Smaakvol, gemakkelijk te bereiden festivalvoedsel. Het gaat altijd heel goed samen met veel drank.

Dit kookboek is een van de mooiste die ik ooit gezien heb. Eerlijke gerechten door een eerlijke gast met een randje af. Het bourgondisch leven: eten, gezelschap, de beleving van samen aan tafel zitten of uit het handje of in bed, met alles eromheen.
Behalve aan de vegetariërs zou ik zeggen: KOPEN!

ISBN: 9789048836994
Uitgeverij: Overamstel uitgevers/Carrera Culinair
Hardcover

Prijs: 29,99 
Anthony Bourdain

Geen opmerkingen:

Een reactie posten