vrijdag 17 maart 2017

Review: Beest - Paul Kingsnorth


In Beest verlies je je in de wereld van Edward Buckmaster, een man alleen op de hei. Wat hij heeft achtergelaten weten we nog niet; wat er in het verschiet ligt is een existentiële strijd tegen de elementen en tegen iets wat zich in de periferie van zijn zicht bevindt: een wezen dat hem achtervolgt. Beest is een schitterende beschrijving van eenzaamheid en van de zoektocht naar de waarheid. Hoewel van geringe lengte, laat Beest de lezer naar adem snakkend achter.


Een vreemd en tegelijkertijd normaal verhaal. Het lezen van dit boek voelde als het proeven van nieuwe kruiden. Scherpe, bijzondere kruiden die eveneens zoet zijn, met een onbekende nasmaak die toch heel vertrouwd is.
Je wordt ondergedompeld in een bad dat al je zintuigen opent; het verhaal sleurt je mee, beïnvloedt en opent je denken, stuurt het nieuwe richtingen op. Op weg naar een soort van psychedelische woordentrip.

Om dit gevoel te benadrukken, dat existentiële, dat verlorene, de zoektocht van het hoofdpersonage, gebruikt de auteur een trucje dat er heel goed bij past, maar anderzijds ook wel een beetje goedkoop overkomt.
Langzamerhand verdwijnen namelijk interpuncties en grammaticaregels. Dat is in het begin lichtelijk vervelend, maar eens je eraan gewend bent, merk je het niet meer en voegt het ook wel iets toe aan het verhaal. Het benadrukt des te meer het verval van Edward, de spiraal van zijn op en neerwaartse gevoelens.

Zijn zelfreflecties worden weerspiegelt in de natuur om hem heen en dat weet de auteur prachtig weer te geven. Je voelt ieder grassprietje, ziet de regendruppels, en na een tijdje woon jij en niet Edward op die hei.
Wat is er trouwens aan de hand met Edward sinds het ongeluk? Dat is wat je je de hele tijd als lezer afvraagt. Als je tussen de lijnen leest, zul je het ook wel weten of toch zeker vermoeden, maar eenvoudig vond ik het niet.

Hoe dan ook een zowel zwaar als licht verhaal. Het zet je aan het denken, en ik heb geen spijt dat ik het gelezen heb. Misschien niet voor de grote massa geschikt, maar voor wie graag eens net iets anders leest met geestverruimende woorden en veel originaliteit, beveel ik dit boek uitermate aan.  
Paul Kingsnorth

ISBN: 9789026337758
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 170
Hardcover

Prijs: 19,99 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten