donderdag 23 maart 2017

Review: De ballade van het treurige café - Carson McCullers


De ballade van het treurige café is een klassieke geschiedenis van liefde, verraad en wraak. Het vormt een hoogtepunt in het kleine maar magistrale oeuvre van Carson McCullers, een van de grote schrijvers uit het zuiden van de Verenigde Staten. 

Miss Amelia, sterk en onafhankelijk, beheert een winkel. Afgezien van een huwelijk dat niet langer dan tien dagen standhield, is ze altijd alleen geweest. Dan verschijnt haar neef Lymon ten tonele. Deze gebochelde dwerg weet slapende gevoelens van tederheid in Miss Amelia wakker te maken. Samen maken ze van de winkel een café, tot groot genoegen van deomwonenden. Maar de idylle duurt niet lang…


Wat een schitterend boek weer van McCullers! Het is het tweede boek dat ik van haar lees en wederom verslonden. Wat kan zij schrijven! Nochtans zijn het verhalen die geschreven zijn in de eerste helft van de vorige eeuw, maar toch is de schrijfstijl relatief modern en vloeiender dan menig nieuwe boeken.
Je wilt er echt geen woord van missen en vanaf de eerste zinnen zit je in de sfeer en toon die de schrijfster wil meegeven.
De personages staan er als een huis, alsof het afgelegen, verlaten plaatsje met al zijn inwoners echt bestaat. Miss Amelia is een onafhankelijke vrouw met evenveel fysieke kracht als menig sterke mannen. Ze is vreemd en niet al te sociaal en dat maakt het des te triester wat haar overkomt. Meeleven zul je zeker doen, hoe vaak heb ik niet gevloekt bij wat er soms gebeurde!
Ongelooflijk hoe er met weinig woorden, weinig hoogdravend tralala, een heerlijke no-nonsense stijl, zo'n ijzersterk literair verhaal kan bestaan. McCullers gaat diepgaand in op alles; emoties, gedrag, sfeerschepping, zonder langdradig of pretentieus te doen. Haar stijl is direct en confronterend; eerlijk tot en met.
De ballade is een verhaal over de menselijke aard, over onbeantwoorde liefde en verlangens. Het gaat over de kleingeestigheid van de mens, maar daartegenover ook hun tolerante kant, veerkracht en sterkte.
Ik vond het jammer dat het verhaal uit was en nog meer dat de schrijfster al een tijd geleden is overleden en er dus geen nieuwe verhalen meer zullen verschijnen.
Hopelijk brengt de uitgever alle verhalen van haar terug op de markt. Ik ben superfan!
Carson McCullers

ISBN: 9789025303563
Uitgeverij: Athenaeum - Polak & Van Gennep
Pagina's: 112

Prijs: 9,99 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten