zaterdag 4 maart 2017

Review: En toen aten we zeehond - Nicoline Timmer


Nicoline Timmer maakt in En toen aten we zeehond een reis door de wereld, op zoek naar verwondering en bezieling. Met in haar bagage de lessen van Ludwig Wittgenstein, de uitroeptekens van een vriend en de metaforen die meneer B. haar aanreikt, gaat de vertelster op reis. Op expeditie in de werkelijkheid. Naar Groenland en Parijs, Wenen, Cambridge en Egypte, IJsland en Zuid-Afrika, om een nieuw perspectief te verwerven dat ruimte laat voor verwondering en bezieling.
 
Thuis in haar atelier wordt deze werkelijkheid weer poëzie, verrijkt met gebeurtenissen en ontmoetingen die gelukkig onverzinbaar zijn. De tweedimensionale draken in Parijs, het dansende paard in Luxor, de man die alles weet – ze maken deel uit van een kwetsbaar, krachtig universum waar ze als kunstenaar met een koppige overgave een vorm voor tracht te vinden. 

Ik weet niet goed wat ik er van moet vinden. Enerzijds geniaal geschreven en anderzijds kon het me niet echt pakken. Het bleef een ongrijpbaar verhaal met filosofische overpeinzingen (waar ik normaal gek op ben en vooral de stukken over Wittgenstein vond ik erg leuk en interessant) en avonturen die wel en niet boeiend zijn.
Hoe dan ook denk ik dat het deze gevoelens bij de meeste lezers zal losmaken: of je zal ervan houden met hart en ziel of je zal het boek tegen de muur willen kwakken. Ik zat er tussenin.
De flaptekst legt al goed uit waar het over gaat en verder wil ik eraan toevoegen dat Timmer absoluut goed kan schrijven, maar dat het niet echt mijn ding was.
Het is moeilijk te bepalen wat voor soort boek het is (gelukkig maar! Dus ja, origineel onderwerp met een aparte schrijfstijl), waardoor het maar voor een beperkt publiek toegankelijk is, ben ik bang.
Je merkt de postmodernistische invloed in het boek, het vermijden van betekenis geven, een onsamenhangend beeld van de werkelijkheid, het autobiografische fictief schetsen. Het is inderdaad zo dat niet wat verteld wordt van belang is, maar het vertellen zelf: de keuze van woorden en de keuze hoe deze tot zinnen te vormen. 
Als poëzie meer dan lectuur je dada is, dan zit je met dit verhaal goed. Verwacht je een verhaal met een duidelijke opbouw, een vastomlijnd begin en een eind, dan moet je het elders zoeken.
Nicoline Timmer

ISBN: 9789026332470
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 202

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten