vrijdag 2 december 2016

Review: De Mandibles - Een familiekroniek 2029-2047 - Lionel Shriver


Het geld is nu écht op. We schrijven 2029. In een speciale tv-uitzending deelt de Amerikaanse president zijn staatsburgers mee wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: het land kan zijn torenhoge schulden niet meer afbetalen. De tikkende tijdbom is afgegaan, de almachtige dollar is niets meer waard.
Dit nieuws is in eerste instantie een ver-van-mijn-bedshow voor Florence Mandible, die met haar vriend en dertienjarige zoon in Brooklyn woont. In korte tijd echter zet de nationale financiële crisis zich onverbiddelijk om in een persoonlijke. Grootvaders fortuin, waarop Florence, haar ouders en haar broers en zussen al jaren zinspelen, gaat in rook op. Er is geen tijd voor teleurstelling: Florence moet zorgen dat zij, en met haar de hele familie, deze grootste financiële crisis aller tijden overleeft.

De wereld is behoorlijk veranderd in 2029: Azië wordt groter terwijl Europa en Amerika macht verliezen, een digitale shutdown en daarbovenop te weinig voedsel en water. Kers op de rotte taart: de dollar stort in en bijgevolg de hele economie.
De Mandibles, een ooit rijke familie, moeten zich nu behelpen met schaarse middelen en grijpen naar verschillende oplossingen om het hoofd boven water te houden, zoals o.a. prostitutie.

Een bijzonder verhaal, zonder meer. Worstel je even doorheen het begin dat nogal uitleggend  en technisch overkomt, maar dat moet ook om de situatie te begrijpen. Daarna wordt het echt goed, want dan krijgen we meer te maken met de Mandibles en hoe ze elk op hun eigen manier omgaan met de crisissen. Doordat ze nieuwe wegen moeten inslaan, leren ze ook zichzelf en elkaar opnieuw en op een andere manier kennen. Prachtig hoe de auteur dit weer weet te geven.

De auteur vertelt alles met een satirische kwinkslag, hier en daar wijst ze terecht met de vinger en uit ze ongezouten kritiek. Shriver weet waarover ze schrijft, het verval van de huidige maatschappij zet ze met veel intelligentie, oog voor detail en kennis neer. De nieuwe toekomstige termen, hoe mensen met elkaar omgaan, ze heeft er duidelijk over nagedacht.
Shriver gebruikt veel dialogen om het verhaal te vertellen en dat zorgt ervoor dat je én ontzettend kunt meeleven én dat je door de pagina's heen vliegt.
Een boek voor wie houdt van dystopische verhalen met humor, scherpe observaties, zowel vergezocht als helemaal dicht bij huis en veel extreme situaties die zomaar echt zouden kunnen gebeuren, zelfs sneller dan we denken.

Een boek dat je aan het denken zet en waarin je wilt blijven lezen, confronterend en hoopvol tegelijkertijd, want het toont ook aan dat de mens een veerkrachtig wezen is.
Tijdens het lezen vraag je je continu huiverend af: wat zou ik doen?
Dus ja, lezer, wat zou jij in dergelijke situatie doen?
Sterke aanrader!
Lionel Shriver

ISBN: 9789025447380
Uitgeverij: Atlas/Contact
Pagina's: 444

Prijs: 24,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten