dinsdag 27 december 2016

Review: Viking - Bericht voor de koning - Tim Severin


1035, Constantinopel: Thorgils Leifsson is onder toezicht van Harald Sigurdsson toegetreden tot de Varangische Garde. Om zijn waarde te bewijzen wordt hij als lokaas gebruikt in een poging om Arabische piraten uit te schakelen die de Byzantijnse scheepsroutes in de Middellandse Zee terroriseren.

Wanneer Harald de troon van Noorwegen bestijgt, wordt Thorgils’ rol belangrijker en wordt hij op een geheime missie gestuurd naar hertog Willem van Normandië om een plan voor een dubbele aanval op Engeland te bezegelen. Op 19 september 1066, de dag dat Haralds 300 schepen tellende vloot uitvaart, waarschuwt een voorspellende droom Thorgils echter voor het feit dat hertog Willem zijn bondgenoten in de val lokt en hem op een nederlaag laat afstevenen.
Thorgils begint aan een race tegen de klok in een poging om Harald te waarschuwen voor wat hem boven het hoofd hangt. De vraag is of hij in staat zal zijn om het lot af te wenden, en op die manier het erfgoed van zijn voorvaderen de Vikingen, te redden. Bericht voor de koning is het spectaculaire en dramatische slot van de Viking-serie.

Review door gastblogger Tony

De verhalen van Thorgils Leifsson brengen ons van het fascinerende Constantinopel naar een van de meest legendarische slagvelden uit de geschiedenis. Maar het verhaal is meer een verslag van zijn omzwervingen en avonturen dan dat het spannend is. Wat ik bedoel is: het is meer een vertelling dan een verhaal.
Echter creëerde de schrijver wel op een prachtige manier, door zijn vlotte pen en gedegen onderzoek, een  mooi verhaal met verschillende belangrijke gebeurtenissen uit die periode.
Tim Severin gaat veel verder dan de meeste Vikingboeken die tegenwoordig zo aan populariteit winnen. Het verhaal is niet enkel doordrongen van gevechten en geweld.
Het leven van de Vikingen rond de 11de eeuw wordt in vele lagen ontrafelt en besproken. Je krijgt een mooi totaal beeld van die samenleving.
Mooi ook hoe de schrijver het Paganisme weergeeft, een religie die niet zo corrupt en hongerig is naar macht als het Christendom. Want de komst van het Christendom brengt grote veranderingen teweeg voor de Vikingen, heeft verstrekkende gevolgen en is niet meer te stoppen. Een van de hoofdredenen waarom een eind aan de Vikingen kwam.
Het verhaal is interessant, vlot geschreven en met boeiende personages.
Ben je benieuwd naar het echte vikingleven dan zit je met dit boek op vele fronten aan het juiste adres: het is waarheidsgetrouw in een fictief jasje en behandelt zo goed als alle aspecten uit de Viking samenleving en geschiedenis.
De serie is een aanrader voor degenen die gebeten zijn door het vikingvirus, maar absoluut ook voor iedereen die houdt van geschiedenis en een goede historische thriller.
Tim Severin

ISBN: 9789045207476
Uitgeverij: Karakter Uitgevers N.V.
Pagina's: 320

Prijs: 14,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten