vrijdag 9 december 2016

Review: 100 gelukkige dagen - Fausto Brizzi


Wat zou jij doen als je nog honderd dagen te leven had?
Lucio zwiert door het leven. Hij heeft vrienden en vrouwen bij de vleet. Zijn vrouw Paola heeft er genoeg van en zet hem buiten de deur. Voorgoed. Een dag later krijgt Lucio vreselijk nieuws: hij heeft in het gunstigste geval nog honderd dagen te leven. Wat nu?

Lucio besluit om ondanks alles gelukkig te zijn. Om zijn kinderen mooie herinneringen te kunnen geven, en de mooie kanten van het leven te vieren. Maar kan hij wel betekenis geven aan het laatste stuk van zijn leven zonder zijn echte liefde, Paola?


Review door gastblogster Bolle

Zodat er niet teveel weggeven zou worden over het verhaal, laat ik het bij de beschrijving van de flaptekst, die zegt genoeg.
Lucio, het hoofdpersonage, is een leuk karakter om te volgen. Ik genoot mee van zijn plezier, om het maar even eenvoudig te stellen. Ik kon me goed verplaatsen in het karakter, meeleven was geen enkel probleem. Lucio komt moedig maar eerlijk voor de dag. Bovendien groeit hij, evolueert hij, en dat maakt het des te boeiender om te lezen wat hij vervolgens weer gaat doen.
Brizzi schrijft razend vlot en daardoor behoudt het verhaal een enigszins luchtige toon, maar net niet genoeg om aan de feelgood criteria te voldoen. Dat komt natuurlijk ook door het onderwerp: Lucio weet dat hij doodgaat. Als lezer sta je daardoor ook stil bij de dood en hoe ten volle van het leven te genieten. Wat is belangrijk in het leven en waar maken we ons nodeloos druk om? Inderdaad, zoals op de flaptekst staat: wat zou jij doen als je nog 100 dagen te leven had?
Verwacht dus geen onbezorgd, komisch verhaal, maar ook geen zware doordenker, eigenlijk meer ergens daar tussenin: een traantje wegpinken zou kunnen en een glimlach op het gezicht behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Fausto Brizzi

ISBN: 9789021810317
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 320

Prijs: 17,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten