vrijdag 18 november 2016

Review: Wat echt is - Daniela Hooghiemstra


Trophy wife Vanessa belandt rond haar veertigste in een existentiële crisis. Ze is altijd bezig met anderen: als klassenmoeder op de school van haar zoon, als vrouw van een succesvolle zakenman, als dochter die een groots huwelijksfeest organiseert voor haar ouders. Ze vraagt zich af wie zij, naast moeder en ‘echtgenote van’, zélf is.

Hunkerend naar een eigen, onafhankelijk leven, raakt ze verwikkeld in een liefdesaffaire met een kunstenaar. Niets blijkt te zijn wat het lijkt, ook de liefde niet, en Vanessa vraagt zich af wat de werkelijkheid is. In wie of wat kan ze geloven? Wat betekent het zelf iemand te zijn? Maar dan is het te laat.


Vanessa, vrouw van de rijke zakenman Victor, leeft voor haar zoon Jasper en zijn school ‘De Droom’, tot Jasper de school moet verlaten omdat zijn resultaten niet langer voldoende zijn. Vanessa verliest haar houvast, haar doel in het leven en ze beseft dat ze naast echtgenote en mama niet weet wie ze is. Dus gaat ze op zoek, maar daar loopt dan het een en ander mis.

Hooghiemstra schrijft met een vloeiende, heldere pen over rijke mensen die hun leven proberen te vullen met zinnige dingen. Beter gezegd: een vrouw die de zin van haar leven probeert uit te dokteren. De auteur doet dit op een realistische, niet overdreven manier. Je krijgt nergens het gevoel dat ze de excentrieke toer opgaat; alles blijft aannemelijk en eerlijk.

Vanessa komt eveneens levensecht en emotioneel geloofwaardig uit de verf. Je denkt en voelt mee met haar soort van midlifecrisis; wie ze nu is en wat ze nou echt wil. Toch is het geen zwaarwichtig werk waarbij enkel gekreun en gesteun gehoord wordt, want de auteur weet het op de nodige momenten amusant en luchtig te houden.

Ik vond het boeiend van de eerste zin tot de laatste pagina, en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Je blijft je afvragen wat nu echt is en wat niet. Een fantastisch, onverwachts slot maakt het boek helemaal af! Maar hoewel vlot geschreven, blijft het daarna niet hangen, maar dat hoeft niet altijd.
Ja, toch een aanrader.
Daniela Hooghiemstra

ISBN: 9789029507080 
Uitgeverij: De arbeiderspers
Pagina's: 224
Prijs: 18,99


Review door Bolle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten