donderdag 18 augustus 2016

Review: Rook! - Steven Raichlen


In zijn langverwachte nieuwe boek Rook! neemt bestsellerauteur en barbecue-goeroe Steven Raichlen je mee in de wereld van het roken. In Rook! staat het roken van vlees, vis, gevogelte en groente centraal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm-roken (kippers en ham) en koud-roken (zoals mozarella affumicata en Scandinavische zalm).
Raichlen richt zich uitsluitend op het roken van gerechten - van gerookte vleeswaren en zeevruchten tot gerookte cocktails, specerijen en desserts. Je zult leren hoe je kunt variëren in verschillende rooksmaken, hoe je verschillende barbecues en rookkasten kunt gebruiken en dat de mogelijkheden voor gerookte gerechten eindeloos zijn, denk aan cheesecake, room, mayonaise, boter en ijs.


Rook! is meer dan een gewoon kookboek over hoe je voedsel kunt roken. Het begint al met een uitgebreide uitleg (o.a. een snelcursus roken) over wat rook is, doet en wat je nodig hebt om te roken. Zeker niet overslaan, want er staan echt wel interessante dingen in als je serieus aan het roken wilt gaan, een soort basis die je nodig hebt om de recepten te kunnen maken.

De recepten zelf worden tot in detail beschreven, dus ze zijn eenvoudig te volgen, en bevatten zelfs vaak variaties. Raichlen zorgt dat je je nergens kunt vergissen, door alles erg goed uit te leggen, ja, maar ook door de vele foto's.

Ook veel background info, zoals wat is pekelen. En naast traditioneel warm roken, kun je blijkbaar ook koud roken (de Scandinavische zalm). Echt, alleen al bij het zien van die afbeeldingen (ja, zelfs als vegetariër) kreeg ik ontzettend trek. Er wordt trouwens rekening gehouden met de niet vleeseter, met een heel hoofdstuk: 'groente, bijgerechten en vleesloos roken'. 

Daarnaast uiteraard veel vlees- en visgerechten, met o.a. de klassieke zoals zalm en ribbetjes. Alles ziet er even heerlijk uit.
Geloof het of niet, er staan zelfs cocktails in. Wat zeg je hier van: Bacon Bourbon: whisky met spek!

En eveneens desserts, zoals gerookte chocoladebroodpudding of, en gekker kan het haast niet, gerookt roomijs. Njummie?!
Dus, kies je rookoven, de juiste brandstof (houtblokken, pellets, kolen, etc.) en het gereedschap en je kunt aan de slag. Eerst het gerecht voorbereiden met bijvoorbeeld een marinade, dan rook je die op de gepaste wijze en stoppen wanneer het gerecht de juiste rokerigheid heeft en gaar is.
Smakelijk!

ISBN: 9789045209371
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Pagina's: 304
Prijs: 24,99 euro (hardback)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten