maandag 8 augustus 2016

Review: De bijenkoningin - Cristina Caboni


De jonge Italiaanse Angelica reist als imker de hele wereld rond. Maar ze voelt zich nergens echt thuis. Ze heeft moeite haar eenzame jeugd en haar grote verloren liefde te vergeten. Alleen tussen het gezoem van de bijen en de intense aroma van hun honing is ze zichzelf.

Alles verandert op de dag dat Angelica hoort dat ze het huis en de imkerij erft van Margherita, de vrouw die haar alles geleerd heeft over honing en bijen. Voor het eerst voelt Angelica zich ergens thuis, in het huis op Sardinië.
Maar meerdere mensen azen op het huis en er is maar één iemand die haar kan beschermen: de mysterieuze Nicola. Lukt het Angelica haar huis te behouden? En kan Nicola haar wonden helen en Angelica haar ware thuis doen vinden?


Angelica zwerft na een moeizame jeugd met een moeder die er niet echt voor haar was de wereld rond als imker. Ze helpt andere imkers met het oplossen van problemen, want Angelica heeft een wel heel bijzondere band met bijen. Ze voelt ze haarfijn aan, wordt door hen aanvaard en zingt voor ze. Al jaren denkt ze dat haar tante Jaja, waar ze een tijdje als kind bij gewoond heeft, dood is. En dan blijkt dat het niet zo was, dat ze pas recentelijk gestorven is en Angelica al haar bezittingen heeft nagelaten. Terug naar haar geboorteplaats komt ze ook weer in contact met haar jeugdliefde...
Het verhaal is vooral romantisch, maar naast deze rode draad − de opbloeiende liefde tussen Nicola en Angelica − bevat het inhoudelijk veel meer. Het gaat ook grotendeels over het hoeden van bijen en over wat er zou gebeuren als de bijen zouden uitsterven, de ecologische impact daarvan. De auteur is zelf een imker en weet er duidelijk heel wat van af. Zo krijg je als lezer ook veel informatie over de verschillende soorten honing en hun werking, echt wel interessant.
Doordat het verteld wordt in de derde persoon, maar de ene keer vanuit het perspectief van Angelica en dan weer vanuit dat van Nicola, krijg je meer kanten van het verhaal en blijft het afwisselend.
Het is een vlot lezend verhaal waar je helemaal bij kunt wegdromen, met prachtige beschrijvingen die je naar het eiland met de veelkleurige flora en de geuren en smaken van honing voeren. Een echte zomerse feel-good roman.
Wat me een beetje stoorde waren de niet altijd even geloofwaardige dialogen. Verder heb ik er vooral van genoten, hoewel het voor mij iets te zoetsappig was, af en toe te veel neigend naar een stationsroman en verrassende wendingen uitbleven.  Het verhaal bevat echter enorm veel sfeer, ideaal om op vakantie te lezen, en zal zeker door een breed publiek gesmaakt worden.
Trouwens, het boek heeft een erg mooie coveruitvoering, zowel vanbuiten als vanbinnen.

Cristina Caboni

ISBN: 9789401605229
Uitgeverij: Xander
Pagina's: 368

Prijs: 19,99 euro 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten