dinsdag 19 april 2016

Review: Space Rats - Bavo Dhooge + VLOG


Dwayne Bryce, piloot met veel vlieguren maar ook veel borrels op zijn conto, krijgt de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van multimiljonair Sly Pollock door de dampkring te schieten. Slechte timing want na een kaping kampt Dwayne met vliegangst.
Het wereldberoemde zangeresje Vicky Miller wil ook de rest van het heelal veroveren en in de shuttle met haar aap Chip een clip in space opnemen voor haar laatste song. En dan is er nog de ex-marinier Brody ‘Brokkenmaker’ Baldwin, die mee de ruimte in wil om met zijn zaad de mensheid te redden. Als het een en het ander misloopt, wordt het leven op aarde echter nog gevaarlijker dan in de ruimte. Gelukkig is er nog FBI-agente Jenny Jàmes, die undercover als reporter beetje bij beetje achter de waarheid komt en beseft dat zeker Dwayne de man is die te veel weet en die niet alleen als een rat in de val zit, maar ook als een rat in een labo wordt getest.Dhooge flikt het hem weer. Wil je een thriller met actie en veel humor? Dan heb je de keuze uit een hele resem S-boeken (alle titels beginnen met een S) van deze auteur, waaronder ook weer dit boek.
In het begin vond ik Space Rats een beetje verwarrend, want de auteur flitst heen en weer tussen het verleden en het heden, maar daar wen je al gauw aan en het zorgt er ook voor dat je nieuwsgierig blijft. De ene wending na de andere houdt je aandacht bij het verhaal.  
Af en toe dacht ik: 'Ga je nu niet te ver, Dhooge?', om dan even later de ongeloofwaardige scene heel plausibel en geloofwaardig te vinden. De auteur gaat vaak net iets te ver, maar dat hoort bij het verhaal, bij de stijl en het maakt zijn boeken juist geweldig origineel en vlot leesbaar.
Hij is de meester in de 'show, not tell' verhaalstijl en alles is heel beeldend beschreven, zodat het lijkt alsof je naar een film aan het kijken bent in plaats van aan het lezen. De boeiende en scherpe dialogen en de acties, vaak hilarisch, zijn met zo'n souplesse en vaart geschreven dat het boek uit is voor je nog maar goed begonnen bent.
De karakters staan er weer stuk voor stuk, ook zoiets waar de auteur goed in is. Het zijn niet van die platte, zoveel in een dozijn, persoonlijkheden, maar mensen met eigenaardige en komische trekjes, soms verontrustend levensecht. En ja, zucht, ik vond het einde heerlijk romantisch, mijn hartje smolt.
Ik vind de boeken van Dhooge stuk voor stuk ideaal om op vakantie te lezen of op een terrasje. Maar pas op dat je je niet belachelijk maakt door plots hardop te gaan zitten lachen of een meelevende vloek te uiten.
De auteur heeft al heel wat prijzen gewonnen, en terecht. Ik zou zijn boeken nu alleen nog erg graag verfilmd willen zien worden, want daar zijn ze uitermate geschikt voor. Dus waar wachten ze nog op?!
Bavo Dhooge

ISBN: 9789089244475
Uitgeverij: Houtekiet
Pagina's: 277
Prijs: 19,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten