vrijdag 1 april 2016

Review: De stad van de alchemist (De verborgen universiteit #3) - Natalie Koch + VLOG


In De stad van de alchemist gaat Alexa Westerhof op zoek naar de geschriften van de zeventiende-eeuwse magus Morgenstern. Kan zijn muziek de wereld vernietigen of juist verbeteren? En mag je magie opdringen aan de wereld als die daar beter van wordt? Welk spel spelen Jeremy Crowley en Augustus Fenrick? Samen met haar grootvader en vrienden duikt Alexa in de geschiedenis van geheime Londense genootschappen om een antwoord te vinden op alle vragen en te voorkomen dat Morgensterns theorieën in verkeerde handen vallen.
Raadselachtige sterfgevallen zorgen voor onrust in Londen en als er rellen uitbreken, lijken de dagen van de stad geteld. Intussen moet Artemus Jones zich verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen van twintig jaar geleden en zwerft er een dakloze rond die meer te verbergen heeft dan zijn identiteit.


Dit is het derde en laatste deel van een fantastische fantasyreeks, maar met deze omschrijving geef ik de reeks te weinig krediet. De hoofdlijn is fantasy, ja, maar het is zoveel meer. Het zijn drie literaire romans die boeiend en meeslepend zijn en waar zowel romantiek, spanning en actie in zit. Ook hier weer is de verhaallijn origineel en boordevol fantasierijke elementen die nergens aan geloofwaardigheid moeten inboeten. Je gelooft ieder woord en iedere verhaalwending, want het zou zomaar kunnen.
Koch schrijft meesterlijk, zowel vlot als diepgaand. Een voorbeeld van een prachtige zin (en daar zijn er heel wat van te vinden) is: 'De kus was er al; ze hoefden hem alleen nog maar uit de wereld van waarschijnlijkheid te plukken om hem echt te maken.'
Levendige boeiende dialogen door even gevarieerde, levensechte personages die groeien en veranderen. Eerlijk is eerlijk: het hoofdpersonage Alexa sprak mij het minst aan; ik vond haar vaak een beetje dom reageren en denken. Maar de overige personages, stuk voor stuk, maken dat meer dan goed. Vooral Matthews en Julie wisten mijn aandacht goed vast te houden en met hen kon ik gemakkelijk meeleven.
Wat ik ook leuk vond, waren de interessante filosofische bedenkingen over morele kwesties, de maatschappij etc. De auteur bracht het niet belerend, verweefde het hier en daar subtiel, maar toch ook scherp, en het zette me meermaals aan het denken.
En het einde? Dat was waardig en fantastisch, passend bij de serie.
Ik ben benieuwd wat de auteur nog meer in petto heeft, want dat ze kan schrijven en een rijke fantasie heeft is een voldongen feit. Het enige nadeel was dat het derde deel lang op zich deed wachten, maar tja, het is de auteur vergeven want het was het wachten gelukkig waard.
Deze reeks raad ik zelfs aan aan lezers die niets van fantasy moeten weten. Wedden dat ze daarna hun mening herzien!
Detail: het is een mooie hardcover uitgave.
Natalie Koch

ISBN: 9789021457673
Uitgeverij: uitgeverij Q
Hardcover
Pagina's: 698

Prijs: 24,95 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten