vrijdag 22 april 2016

Getest: 333 dingen om over te schrijven -> voor schrijvers en enthousiasten (+VLOG)


Geen idee waar je moet beginnen met schrijven? Heb je last van een writers block of krijg je maar geen inspiratie voor nieuw werk? Dit boek krijgt je weer aan het schrijven!
Je vindt er honderden schrijfopdrachten, perfect als warming up voor een nieuwe roman of novelle, om je verbeelding weer op gang te helpen of om je handspieren te laten wennen aan de bewegingen van het zetten van woorden op papier. De opdrachten kunnen een flinke uitdaging zijn - bijvoorbeeld een verhaal schrijven met alleen maar woorden van 1 lettergreep, of een alfabetverhaal waarbij elke zin moet beginnen met de volgende letter uit het alfabet, beginnend met A. Kies een schrijfopdracht, overweeg een aantal mogelijke scenario's en schrijf dan ongeveer een kwartier door zonder onderbreking. Als je tijdens het schrijven geblokkeerd raakt: schakel dan over op een van de andere zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) of verander het perspectief van laag naar hoog, van dichtbij naar ver weg, van verticaal naar horizontaal of diagonaal; of overweeg een van de vijf journalistenvragen: wie, wat, wanneer, waar, waarom.

Zo leuk en origineel!
Een behoorlijk dik schrift boordevol vreemde, grappige, interessante en enge schrijfopdrachten.
Neem nou de opdracht: Beschrijf maandag alsof het een mens is. 'Hé, wat?!' was mijn eerste reactie, maar even nadenken of gewoon maar beginnen schrijven, en dan komt er een flow aan inspiratie en fantasie. Je krijgt een halve pagina of een hele pagina om een verhaal te schrijven. Het is juist goed dat er een beperkte, vooraf bepaalde ruimte voor is, want zo ben je verplicht om na te denken wat je wil vertellen, wat belangrijk is en wat weggelaten kan worden. Zoals veel schrijvers weten, staat een sterk boek of verhaal vaak met wat je geknipt hebt, er terug uitgehaald hebt. Geen enkele lezer houdt van bladvulling.

En dan die opdrachten! Vaak dacht ik: 'Waw, hoe kwamen ze er op?' of 'Wat moet ik daar nu rond schrijven?', en dat was juist het uitdagende, het zette mijn slapende hersens serieus aan het werk en daardoor verraste ik mezelf ook vaak. Zelf zou ik er namelijk niet gauw aan denken om een verhaal te schrijven rond 'schrijf een losgeldbrief' en dus is het extra leuk dat je het dan wel moet doen. 


Bovendien, door maffe verhalen te verzinnen, kom je op ideeën voor andere verhalen. Het ene leidt naar het andere. Dus, ben je een schrijver die even om ideeën verlegen zit of zit je in een impasse in het boek dat je aan het schrijven bent, neem dan even dit schriftje op en kies lukraak een opdracht uit, sla zomaar een pagina open en begin met schrijven. Wedden dat je inspiratie opdoet en weer verder kan met je boek? Maar zelfs voor niet-schrijvers is dit schriftje een leuke bezigheid, een mogelijkheid om je fantasie eens aan het werk te zetten, even lekker out of the box te denken en maf te doen.
Bovendien: stel je voor dat je het schriftje na een tiental jaar weer openslaat, hoe leuk zal het niet zijn om te lezen hoe je toen dacht!
Go for the fun!

ISBN: 9789045317939
Uitgeverij: BBNC
Prijs: 9,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten