maandag 23 november 2015

Review: Goud Roem Citrus - Claire Vaye Watkins


Een onverbiddelijke droogte heeft Zuid-Californië veranderd in een surrealistisch landschap. De waterreservoirs zijn opgedroogd en de inwoners worden geëvacueerd naar interneringskampen. Luz en Ray duiken onder in een verlaten huis, waar een prille liefde tussen hen opbloeit. Ze nemen een mysterieus kind onder hun hoede, en vertrekken via een gevaarlijke route richting het oosten, op zoek naar een betere toekomst. Onderweg horen ze geruchten over een charismatische man die water weet te vinden, en over zijn volgelingen die een gemeenschap hebben gesticht aan de rand van een duinenzee.


Een wonderbaarlijk verhaal dat tijd nodig heeft om het te leren appreciëren. Zo kan ik het in het kort samenvatten. In het begin moest ik erg wennen aan het poëtische taalgebruik dat uiteraard mooi was en passend, maar soms in de weg stond van het inhoudelijke van het verhaal, waardoor ik af en toe dacht: wat bedoelt ze nou, waar gaat het nou precies over.
Maar dan plots zuigt het verhaal je naar binnen en dan maak je er daadwerkelijk deel van uit. Het is vaak surrealistisch mooi, vooral wanneer de dode bomen beschreven worden, hoe een heel bos door de droogte met een zuchtje verpulverd kan worden. Erg confronterend ook dat papier-maché bos.
Op den duur voel je zo mee met de personages en de omgeving dat je het zand voelt kriebelen, de droogte voelt jeuken. En op een gegeven moment had ik zelfs tranen van ontroering in mijn ogen. Waarover, dat kan ik moeilijk zeggen zonder een spoiler weg te geven. Watkins is ook een meester in het weergeven van de diepere, onderliggende emoties en verlangens van de mens, zowel de mooie als de duistere.
Watkins speelt ook met verschillende schrijfstijlen, waardoor het verhaal telkens vanuit een andere invalshoek verteld wordt. Het is gedurfd maar absoluut geslaagd en het lijkt wel alsof het zo bij dit verhaal hoort.
Dit is hoe dan ook een van de origineelste verhalen die ik de afgelopen tijd gelezen heb, een verfrissend idee dat meeslepend en beeldend weergegeven is. Mysterieus, rauw en eerlijk en met ontzettend gevarieerde en boeiende personages.
Het is een verhaal dat nog lang blijft nazinderen, en dus absoluut de moeite waard.
Lezen!
Claire Vaye Watkins

ISBN: 9789029503921
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Pagina's: 383

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten