woensdag 3 juni 2015

Review: De huisbediende - Tara Conklin


1852: Josephine is een zeventienjarige huisslaaf op een plantage in Virgina. Ze zorgt voor Lu Anne Bell, haar eigenaar, die amateurschilder is.
2004: Lina Sparrow is een jonge ambitieuze advocaat die schadevergoedingen voor de nazaten van slaven probeert te regelen. Tijdens haar onderzoek ontdekt ze bij toeval dat de schilderijen die aan Lu Anne worden toegeschreven misschien wel door Josephine gemaakt zijn. Linda's ontdekkingen zetten ook haar eigen wereld op zijn kop.


Dit is zo'n boek dat je een tijdje niet meer loslaat, een pareltje tussen de ruwe stenen.
We lezen het verhaal door de ogen van twee vrouwen: Josephine en Lina. Beide karakters zijn levensecht in de verf gezet, consistent en met realistische gevoelens en gedachten. Dat maakt het meeleven met hen makkelijk.
Ook het neerzetten van de omgevingen waar alles zich afspeelt is prachtig gedaan. De auteur gebruikt mooie en tegelijkertijd originele omschrijvingen waardoor je het gevoel hebt er te zijn, alles te ruiken en te zien wat er beschreven wordt.
En het is bovendien spannend, want je blijft je afvragen waar de zoektocht van Lina naar erfgenamen van de slavernij toe zal leiden. En wie is die man, die muzikant, die beweert een afstammeling van Josephine te zijn? De veranderingen in Lina's karakter, van puur rationeel denkende vrouw naar een vrouw met emoties en passies, een honger naar antwoorden - niet alleen op werkvlak maar ook persoonlijk vlak - zijn prachtig en waarheidsgetrouw weergegeven.
Josephines ontberingen en haar zoektocht naar vrijheid raken je diep.
Het is zo'n verhaal met een mix van ingrediënten die perfect in evenwicht zijn: liefde, hoop, vriendschap, leed en medeleven, gerechtigheid, familie, verleden en toekomst. Met nog een flink stuk historie als bonus.
Meeslepend, vlot geschreven, intrigerend boek!
Een must-read!

Mel Hartman

Prijs: 17,50
ISBN: 9789026330636
Uitgeverij: Ambo/Anthos

Pagina's: 356

                                                                  Tara Conklin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten