donderdag 15 juni 2023

Review: Picknick bij Hanging Rock - Joan Lindsay



Historische thriller over een mysterieuze verdwijning

Picknick bij Hanging Rock van Joan Lindsay gaat over de mysterieuze verdwijning van drie kostschoolmeisjes en hun lerares.

Het is een warme, wolkeloze zomerdag in het jaar 1900. Een uitstekende dag voor een picknick bij Hanging Rock, daar is iedereen het op Appleyard College for Young Ladies over eens. Na de lunch klimmen drie meisjes in de gloed van de middagzon steeds verder omhoog, tot ze in de schaduwen van Hanging Rock uit het zicht verdwijnen. Ze keren niet meer terug.

Picknick bij Hanging Rock is een van de belangrijkste Australische romans en een echte feministische klassieker.

Een klassiek verhaal dat toch, ondanks de iets oudere schrijfwijze, nog hedendaags aanvoelt.

Het gaat niet alleen over het mysterie van de verdwenen meisje, maar ook over hoe het is voor degenen die hen ontmoet of gekend hebben. Meerdere personages passeren de revue, en ook vele relaties.

De auteur laat je zelf veel invullen. Bepaalde omschrijvingen en bewoordingen geven je vermoedens en soms zekerheden hoe het zit, en dat doet de auteur heel subtiel, en toch veelzeggend.

De omgevingen, de natuur, hitte, van Australië worden prachtig en lyrisch weergegeven. Als een film kun je alles zo voor je zien, het proeven en horen.

Er wordt vooral op de personages ingegaan, hun belevingswereld, hun bekommernissen en gedachten. Je wilt gewoon blijven lezen om te weten te komen wat er met hen zal gebeuren, hoe hun toekomst eruitziet. Nog meer dan dat je wil dat het mysterie opgelost wordt.

Wat ik ook leuk vond was het nawoord van de vertaler, en het hoofdstuk dat uit het manuscript werd geschrapt voor publicatie. Ik snap wel dat het er niet in hoefde, al ben ik wel blij dat het in dit boek zat.

Een ideaal boek om heerlijk buiten in het zonnetje te lezen. Je waant je even terug in de tijd in een prachtig prozaïsch en boeiend verhaal.

Nederlands 

Hardcover 

9789023961246 

23 mei 2023 

272 pagina's

Uitgeverij Mozaïek

23,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten