zaterdag 15 mei 2021

Review: Dodenberg – Christian De Coninck

 


In Brussel wordt de echtgenote van een Belgisch volksvertegenwoordiger aan haar voordeur vermoord. Het wordt een eerste belangrijke zaak voor de pas opgerichte politie van het parket onder leiding van hoofdcommissaris Lode Pynaert. Het blijft echter niet bij een moord want er volgen verschillende pogingen, waarbij de vrouwen afschuwelijk worden verminkt. Er zijn weinig getuigen en wie al iets heeft gezien, beschrijft de dader met een masker. De pers krijgt lucht van de zaak en spreekt van ‘de gemaskerde moordenaar’. De druk op Pynaert groeit en hij krijgt geen vat op de zaak. Ondertussen komt er bij het parket een anonieme brief binnen waarbij een vrouw beschuldigd wordt van de gifmoord op haar rijke echtgenoot. Ook met deze zaak worden Pynaert en De Cruyenaere belast. Dit is het twintigste boek van Christian De Coninck (15 in de Stijn Goris reeks, 4 in de Pynaert reeks en 1 non-fictie) en is gebaseerd op waargebeurde feiten in het Brussel van de jaren twintig. In dit spannende boek laat De Coninck het Brussel van de twintiger jaren herleven met onder andere de opkomst van de charleston en de eerste cocaïne.

Het eerste boek dat ik van deze auteur lees en ik ben meteen blij verrast. Het begin liep een beetje stroef, maar daarna werd ik door het verhaal gegrepen.

Er spelen twee verhaallijnen: enerzijds de verminkingen op vrouwen en anderzijds lezen we over een vrouw die haar schoonouders vergiftigt. Wat me aangenaam verraste was dat de twee verhaallijnen op een onverwachte manier mooi samenkomen. Het is ook fascinerend om te lezen over het politieonderzoek in die tijd. Voor het eerst werden er foto’s van de plaats van misdaad genomen, het nagaan van vingerafdrukken stond nog in de kinderschoenen en ook kogelonderzoek was er nog maar net.

De twee hoofdpersonages Pynaert en De Cruyenaere, schoonzoon- en vader, hebben een toffe dynamiek. Ze zijn absoluut leuk om te volgen. Het was grappig om te lezen dat de schoonzoon doodleuk aan zijn schoonvader vertelt dat hij de avond voordien cocaïne heeft gesnoven. De drug was toen in België nog niet bekend.

Het geheel vond ik verfrissend voor een misdaadroman, waarschijnlijk ook doordat het in de jaren twintig afspeelt. De Coninck schrijft vlot en met veel dialogen, waar ik wel van houd.

Zeker een aanrader!

Drie en een half op vijf sterren

 

ISBN: 9789089249234

 

Uitgeverij: Houtekiet

Pagina’s: 285

 

Prijs: 21,99€

Geen opmerkingen:

Een reactie posten