maandag 22 april 2019

Review: Gouden kooi – Camilla LäckbergVoor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.
Een ongelooflijk goed verhaal!

Faye, het hoofdpersonage, vind je aanvankelijk maar een domme doos. Ze is kruiperig en onderdanig naar haar man toe, doet zowat alles voor hem terwijl hij dat nauwelijks verdient, ze laat zich beledigen en heeft al jaren geen eigen leven meer. Terwijl ze vroeger een sterke, onafhankelijke vrouw was met briljante ideeën. Zij was degene die het idee van het succesvolle bedrijf van haar man en beste vriend bedacht had en zij was ook degene die het bedrijf op poten heeft gezet. Nu echter doet haar man alsof ze lucht is. Ook wanneer hij haar uiteindelijk verlaat, krijgt ze niks en Faye ondergaat alles gelaten. Tot haar oude zelf weer bovenkomt, met de steun van haar vriendin, en hoe! En wanneer ze geconfronteerd wordt met een afschuwelijk geheim van haar man, gaan de poppen pas echt aan het dansen.

De auteur laat je het verleden van Faye herbeleven door hoofdstukken in de ik-vorm. Het heden is dan in de derde persoon geschreven. Normaal vind ik het vervelend om in het verleden van een persoon teruggeworpen te worden, maar in dit geval niet. De hoofdstukken zijn kort en ze voegen echt waarde toe, want zo leef je nog meer mee met Faye. Je begrijpt beter waarom ze voor die hufter van een man gevallen is en waarom ze zo makkelijk tam te krijgen was.

Naar het einde van het verhaal toe, zelfs al doet Faye enkele dingen die niet door de beugel kunnen, kun je niet anders dan respect voor haar hebben. De auteur heeft de persoonlijkheidsveranderingen in Faye, van onderdanig naar sterk, realistisch en scherp weergegeven. Je kunt je heel goed in het karakter verplaatsen en met haar meeleven. Je jubelt mee met haar wraakacties, hoopt dat ze zal winnen en het leven van haar ex zal verwoesten.

De vrouwen die haar hierbij helpen zijn allen toffe dames waar je zo zelf vriendin mee zou willen zijn. Aparte karakters met even bijzondere levens waar je ook meer over wilt weten.

De rijke en geprivilegieerde omgeving waarin Faye vertoeft wordt nietsontziend door de auteur beschreven. Hoe dat wereldje in elkaar zit en de mensen in dat milieu met elkaar omgaan, het komt allemaal geloofwaardig over en je bent alleen maar blij dat je daar zelf niet in leeft.

Je wordt ook een paar keer goed op het verkeerde been gezet en pas op het einde was alles me duidelijk.

Een ontzettend boeiend en fascinerend verhaal, van begin tot eind.

Een superaanrader en vijf op vijf sterren waard!ISBN: 9789044354423

Uitgever: The House of Books

Pagina’s: 364

Prijs: 22,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten