woensdag 17 april 2019

Review: Evenveel van jou als van mezelf – Correspondentie met Marcus Fronto – Marcus AureliusMarcus Aurelius (121-180) is bekend als Romeinse keizer en als filosoof. Een verzameling Latijnse brieven uit zijn jeugdjaren is bewaard gebleven: de privécorrespondentie met zijn oudere leermeester in de retorica, Marcus Cornelius Fronto (ca. 100-167).

De opvallend persoonlijke brieven laten de jonge prins zien als een hartelijke, enthousiaste leerling. En Fronto is behalve leraar ook een oudere vriend, een vaderfiguur soms. Het contact verandert als Marcus keizer wordt, maar bloeit kort voor Fronto’s dood weer op.

De brieven gaan over retorica en literatuur, maar de twee bespreken ook veel privézaken, zoals het wel en wee van hun kinderen, hun gezondheid, zomerdagen op het platteland… En ze schrijven vaak hoezeer ze elkaar missen en om elkaar geven. Een uniek en rijk tijdsdocument, onmisbaar voor bewonderaars van Marcus Aurelius.
Wat een prachtig historisch verhaal. Het betreft de briefwisseling tussen Marcus Aurelius en zijn leermeester Marcus Fronto, maar het leest als een roman, als een verhaal over innige vriendschap, respect, groei en verlies.

Brieven zijn bij uitstek de methode om het leven van mensen te leren kennen, de periode waarin ze leefden, en dat biedt soms meer kennis dan een historisch werk dat enkel feiten opsomt.

Hier krijgen we namelijk ook inzicht in het denken en voelen van de schrijvende vrienden, wat dan weer de tijdsgeest op een uniek en diep niveau weergeeft.

Hoe Marcus groeide van een jonge leerlinge tot een drukbezette keizer. Hoe zijn leermeester omging met de vele verliezen in zijn leven. Hoe hun relatie veranderde, maar toch altijd sterk bleef.

Wederom is de puike en vlotlezende vertaling bij dit werk door Vincent Hunink gedaan. Hij voorziet de brieven van de nodige voetnoten, wat alles nog duidelijker maakt.

Aanrader, zelfs voor degenen die niet in het leven van de voormalige keizer geïnteresseerd zijn en gewoon een mooi historisch verhaal willen lezen.ISBN: 9789025310059

Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep

Pagina’s: 276

Prijs: 17,50
Geen opmerkingen:

Een reactie posten