maandag 9 juli 2018

Review: Social creature – Tara Isabella BurtonNew York. Louise zou er schrijfster worden, ze zou groots en meeslepend leven. Nu is ze barista-slashbijlesdocent, altijd blut, altijd moe. Dan ontmoet ze Lavinia. Mooie, rijke, excentrieke Lavinia, geboren in een wereld vol decadente operabezoeken, geheime boekwinkels en champagne-overgoten feestjes. Dat leven wil Louise ook. Louise wil niets liever. En ze zal alles – maar dan ook alles – doen om het te krijgen.
Dit is weer zo’n toppertje.

Een origineel verhaal, zowel qua inhoud als schrijfstijl als qua personages en sfeerbeeld.

Louise en Lavinia, en alle andere personages, komen zo overtuigend over dat je oprecht een hekel aan ze hebt al zijn ze fictief, of ze hardgrondig verafschuwt of met ze meeleeft. Hoe dan ook, ze kruipen onder je huid.

Het beeld van New York, de decadentie van sommigen, de valsheid, het wordt allemaal zo omschreven dat je eigenlijk hoopt nooit dergelijke situaties of mensen tegen te komen. Je komt op feesten terecht waarvan je ergens wel weet dat die bestaan, maar toch nog steeds choquerend zijn.

En het verhaal… dat is net zo intens als het personage Lavinia, net zo krankzinnig en wild, en omdat je weet dat het zomaar kan, des te heftiger. Je moet af en toe eens stoppen om adem te kunnen halen en dat is als compliment bedoeld.

De gebeurtenissen zijn zowel triest, hilarisch, heftig, weerzinwekkend en scherp, en de auteur sleurt je mee in het verhaal met adembenemende snelheid.

Burton heeft een heel aangename, aparte en vlotte vertelstem die af en toe rechtstreeks tot de lezer spreekt. Ze geeft al in het begin van het verhaal weg wat er staat te gebeuren, maar toch blijft het boeiend. En dat tot de laatste pagina.

Een uitzonderlijk boek dat ik iedere lezer met volle overtuiging durf aan te raden.

Tara Isabella Burton


ISBN: 978044539998

Uitgeverij: De Geus

Pagina’s: 302

Prijs: 20,50
Geen opmerkingen:

Een reactie posten