maandag 16 juli 2018

Review: Neverworld Wake – Marisha PesslBeatrice heeft haar vrienden al een jaar niet meer gezien. Ooit vormden ze een hechte groep en waren ze populair op school, tot de onverwachte, mysterieuze dood van een van hen alles veranderde. Wanneer ze wordt uitgenodigd voor een besloten feestje met de oude groep besluit ze te gaan, in de hoop meer te horen over de dood van Jim. Maar in de loop van de avond merkt ze dat ze te ver uit elkaar zijn gegroeid en geeft ze de hoop op dat ze ooit zal weten wat er toen is gebeurd. Dan wordt het ochtend. Het stormt hard, en er klopt een mysterieuze man aan. Hij vertelt iets wat niet waar kan zijn: de vijf vrienden zitten vast in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen. Voor Beatrice is dit de laatste kans om achter de waarheid te komen, en haar enige kans om te kunnen overleven. De Neverworld Wake is begonnen.
Wat een fantastisch verhaal! Letterlijk en figuurlijk.

Ik verwachtte niet veel van dit boek, eerlijk is eerlijk, dacht dat het een zoveelste slap verhaal zou worden, maar wat heb ik me mispakt!

Het is overweldigend, adembenemend!

Het eerste deel gaat over hoe de groep vrienden omgaan met het vastzitten in de tijd: hun uitspattingen, krankzinnige acties, verveling, zelfvernietiging, destructies… De auteur is hier heel spitsvondig in geweest. Verbluft, maar niet ongelovig – want zo zouden wel meer mensen reageren in dezelfde situatie – lees je over hoe ze ieder persoonlijk toegeven aan hun donkere kanten, aan het aanvaarden dat ze in een meer dan wereldvreemde plek zijn terechtgekomen die er toch heel normaal en alledaags uitziet.

Je leert de personages er intens goed door kennen. En zo komen ze dan ook over: levensecht, ieder met hun eigen gedrag en persoonlijkheid.

Het tweede deel is de zoektocht door hun allen naar de doodsoorzaak van hun vriend Jim. Een heel andere insteek opeens en dat maakt het hele boek zo fantastisch goed. Eerst de psychologische kant bij ieder van hen en daarna wordt het een soort detectiveverhaal waarbij ze tijdreizen gebruiken om een mysterie op te lossen.

Nergens komt het verhaal ongeloofwaardig of over the top over en dat is, gezien het onderwerp, toch wel bewonderenswaardig.

De bochten en zijpaden in het plot zijn eindeloos. Nergens, geen enkele pagina, zakt het verhaal in; het blijft tergend spannend. Ik kon het boek echt niet wegleggen, tenzij met heel veel spijt.

Ik heb dus met volle teugen het verhaal helemaal – woord voor woord – opgezogen. Er intens veel van genoten. Zo’n boek dat je ontzettend aangenaam verrast, verfilmd zou moeten worden en eigenlijk zelfs een cultstatus zou moeten krijgen.

Superaanrader.

Marisha Pessl


ISBN: 9789021405278

Uitgeverij: Q

Pagina’s: 252

Prijs: 20
Geen opmerkingen:

Een reactie posten