Een nieuwe lente, een
nieuw drankje: detox water. Detox water is een
zelfgemaakt drankje met fruit, groenten en/of kruiden. Deze watertjes hebben
dankzij ontgiftende ingrediënten als citroen of komkommer een reinigende
werking in het lichaam, maar zijn ook nog eens heel lekker fris en zien er
bovendien prachtig uit.
De bereiding van detox water is simpel: doe het water samen met het gesneden fruit, de groenten of kruiden in een potje of glas en laat het een nacht trekken voor een optimale smaak. In Detox water staan 30 inspirerende recepten, waarna je naar hartelust zelf kunt experimenteren om je eigen perfecte detox water te maken.
Leuk, lekker en gezond!
Dat is in drie woorden de inhoud van dit boekje samengevat.
Ik heb drie drankjes uitvoerig
voor jullie lezers getest, maar er staan 30 recepten in, dus keuze genoeg.
Bij ieder drankje staat
wat je nodig hebt, hoelang de bereidingstijd is en hoeveel het ongeveer kost, een
lijstje met de ingrediënten en daarnaast het recept. Uiteraard wordt aangeraden
zoveel mogelijk biologische opties te nemen, aangezien je met pel en al de
groenten en fruit gebruikt. Hoewel het allemaal eenvoudig en duidelijk is, heb
ik toch soms mijn eigen ding gedaan. Maar dat maakt niet uit, het boekje
inspireert je, toont je welke (soms gekke, maar tasty) combinaties mogelijk
zijn, en daar kun je dan mee doen wat je wilt. Er staat dat je de fruit en
groente moet snijden met een mandoline (een fijn groentensnij-apparaat), maar
ik heb gewoon een goed scherp keukenmes gebruikt en de plakjes zo dun mogelijk
gesneden.
De eerste die ik
uitprobeerde was de 'Granny Smith-appel + limoen' combinatie. Ik heb het
recept een beetje aangepast en een andere appelsoort genomen, verder volgde ik wat
er stond. Het was heel snel klaar, in minder dan de voorspelde bereidingstijd
van 10 minuten zelfs. Het is niet echt nodig om ijsblokken te gebruiken,
aangezien die toch gesmolten zijn tegen de tijd dat je het drankje zal drinken
en ze enkel dienen voor de presentatie. Het is namelijk de bedoeling dat je het
drankje een nachtje in de koelkast laat trekken, zodat de smaak van het fruit,
de kruiden of de groenten optimaal in het water terechtkomen. En dat doet het
ook: De appel-limoen combi was heerlijk friszoet, een drankje dat ideaal smaakt
op een hete dag (dat was bij mij niet het geval, ik bedoel, hete dagen zijn er
nog niet geweest, maar zelfs op een winterdag is het nog erg lekker). Daarna at
ik de appelschijfjes gewoon op, dus niets gaat verloren.
De tweede combi was
compleet anders: 'venkel + tijm + komkommer'. Ook heerlijk en nog meer
verfrissend dan het vorige drankje, maar enkel geschikt voor degenen die
sowieso gek op groenten zijn, zoals ik. Er zit niets zoets aan de smaak en
sommigen zullen water met groentesmaak misschien niet zo lekker vinden (hoewel,
wat is soep dan eigenlijk?). Toen de smaak niet meer aan het water werd
afgegeven, at ik de restjes op met een beetje peper eroverheen, een soort
salade dus.
De derde combinatie
bestond uit perzik + citroen + tijm. Hier moet je opletten dat de
citroen niet gaat overheersen, want die is sterk van smaak in vergelijking met
de perzik. Verder is het een heerlijk zoetzuur drankje.
Sommige combinaties zijn
trouwens meer dan eens te gebruiken. Ik maakte bijvoorbeeld het drankje 's
morgens klaar en wanneer ik thuiskwam na het werk dronk ik het op. Dan vulde ik
het opnieuw met water om het dan de volgende ochtend op te drinken en daarna
het fruit op te eten.
Ik vind die aangepaste en
zelfgemaakt waterdrankjes in die weckpotten met schroefdeksel, die je
tegenwoordig overal in de winkels tegenkomt, een geslaagde hype en dit boekje
is daarbij een uitstekende hulp.
Aanrader!
ISBN: 9789023014812
Uitgeverij: Becht
Prijs: 9,95 euro
Geen opmerkingen:
Een reactie posten