woensdag 9 maart 2016

Review: Eline Vere - Louis Couperus


De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het 'banale leven'.
Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe. 
De roman waarmee Couperus in 1889 debuteerde, is meteen ook zijn meest gelezen boek geworden, dat hem direct beroemd maakte. Couperus schiep met deze naturalistische roman een vrouwenportret dat tot ons klassieke erfgoed behoort.

Wat een fantastische klassieker! Hoewel er weinig gebeurt, gebeurt er toch ontzettend veel. Ja, dat klinkt tegenstrijdig, tot je het verhaal leest. Je volgt namelijk niet alleen het leven van Eline Vere, maar ook dat van vele andere personages. Uiteraard steekt dat van Eline boven de andere uit.
Eline is een jonge vrouw van stand die bij haar zus en zwager inwoont. Ze horen bij een kring van rijken uit Den Haag aan het eind van de negentiende eeuw. 
Eline lijdt aan ernstig emotionele schommelingen (mij deed het denken aan een borderline persoonlijkheid en depressie). Ze verpest het continu voor zichzelf door zich over te geven aan onrealistische verwachtingen en extreme fantasieën, maar het is duidelijk dat ze dit niet onder controle heeft. Het afwijzen van een liefdevolle man, het niet kunnen aanpassen aan de samenleving, de melancholische buien, het drijft haar langzaam naar de dood. Intussen, afgewisseld in hoofdstukken, lezen we ook over andere gegoede families, hun liefdes en keuzes, hun problemen en avondjes uit.
Ik was echter danig onder de indruk van het psychologisch inzicht van de auteur, niet enkel in de mentale problematiek van zijn personages (de psychiatrie stond toen nog in zijn kinderschoenen) maar ook in vrouwen. Je krijgt ook een aardig idee van het mondaine leven uit die tijd (en in Den Haag, waar ik nog gewoond heb), ik vond het interessant en leuk om dat aspect wat meer te leren kennen.
Het boek zit boordevol dialogen, wat het aangenaam lezen maakt. In het begin zul je wel even moeten wennen aan het fors ouderwets taalgebruik. Dat stoorde me enigszins, echter tot ik door het verhaal meegesleept werd en de ouderwetse termen me niet meer opvielen. 
Zeker een klassieker die ik zou aanraden.

Louis Couperus


ISBN: 9789020413748
Uitgeverij: LJ Veen Klassiek
Pagina's: 561
Prijs: 15 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten