woensdag 30 maart 2016

Review: De wachttoren - Elizabeth HarrowerSydney, eind jaren dertig. De zussen Laura en Clare verliezen hun vader en worden door hun moeder in de steek gelaten. Laura’s werkgever Felix schiet hun te hulp. Hij is zelfs bereid met Laura te trouwen, als zij hem hebben wil. Beetje bij beetje laten de twee zussen zich meezuigen in zijn obsessies, zijn wreedheid en zijn dwingelandij, terwijl daarbuiten de Tweede Wereldoorlog woedt.
Als de vrouwelijke evenknie van een Richard Yates of John Williams laat Harrower zien met hoeveel overgave een man en een vrouw hun verstikkende relatie in stand houden. Tegen de achtergrond van het zonovergoten Sydney weet ze duisternis in het licht te creëren.

Laura en Clare verliezen hun vader en zien daardoor al hun dromen aan diggelen slaan. Laura die arts wilde worden, kan dat nu wel vergeten, want van haar moeder moet ze een secretaresseopleiding volgen. Ook moeten de zusjes voortaan voor hun luie, veeleisende moeder zorgen en het huishouden runnen. Wanneer hun moeder besluit naar Engeland terug te keren, biedt Laura's werkgever aan om voortaan voor hen te zorgen als Laura met hem trouwt en de zusjes met hem in zijn prachtige villa komen wonen. Dat lijkt een perfecte oplossing, met de nadruk op 'lijkt', want al gauw blijkt Felix een tiran eerste klasse die niet van de fles af kan blijven.
Harrower schetst een haarscherp profiel van een onstabiele man met grootheidswaanzin, met een kinderlijke hunkering naar mannelijke vriendschap (die hij nooit krijgt, wat hem nog meer frustreert), een alcoholist die denkt met mentale spelletjes macht te krijgen en te houden en met geld liefde te kunnen kopen. Het is alsof Harrower in zijn hoofd gekropen is, waardoor je als lezer de angst en de psychische gevangenschap van de zussen voelt, beleeft, inademt. Je maakt een tijdje intens deel uit van hun leven, voelt hoe ze verstikken en veranderen onder invloed van die vreselijke man. Daar is Harrower ook een genie in; de evolutie in de karakters van beide zussen, dat is met ontzettend veel psychologisch inzicht weergegeven, haast tastbaar. Clare die zich meer en meer afsluit van haar zus, van de emoties die met het leven in dat huis gepaard gaan en Laura die zich meer als een verlengstuk van Felix gaat gedragen, zonder eigen gedachten en gevoelens. Ze wordt volledig door Felix opgeslokt.
Vaak tijdens het lezen wilde ik het bijna uitschreeuwen van frustratie.
Harrower heeft een aparte manier van schrijven en vertellen die mij wel aanstond en absoluut vlot en intelligent te noemen is. Het boek was uit voor ik er erg in had. En het einde! Ik had het niet zien aankomen!
Dit boek is een dikke aanrader en nog steeds enorm actueel (jammer genoeg).
Lezen!!!
Elizabeth Harrower

ISBN: 9789020414561
Uitgeverij: Atlas/Contact - LJ Veen Klassiek
Pagina's: 285
Prijs: 19,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten