zondag 27 maart 2016

NOMIZO: meer dan een gezelschapsspel


Is een digitale vriend echt? Gaat onze tijd te snel? Is heimwee plaatsgebonden? Nomizo is een origineel spel waarbij je niet alleen wordt uitgedaagd om na te denken en te filosoferen, maar ook om te argumenteren en te debatteren. En - net als in het echte leven - speelt ook het toeval een belangrijke rol.

Een minuut om na te denken en een minuut om je standpunt te verdedigen.

We waren met zijn drieën: mijn man (48 jaar), mijn nichtje van 26 jaar en ikzelf (44 jaar), een relatief gevarieerde leeftijdsgroep dus. Alle drie houden we van filosofie en van discussiëren, dus waren we enorm nieuwsgierig naar dit nieuwe gezelschapsspel: NOMIZO. Na het avondeten was het zover; we haalden het spel boven en lazen de spelregels. Die zijn eenvoudig te begrijpen, zeker niet te ingewikkeld, wat een pluspunt is als je snel aan de gang wilt gaan en niet eerst een uur wilt spenderen aan het uitpluizen van regeltjes of het uitzetten van een spel.
Je hebt er namelijk weinig ruimte voor nodig, want er is geen groot bord of veel accessoires. Je hebt vooral een wakkere geest en een stel werkende hersens nodig.
Welk standpunt moet je innemen: tegen of voor?

En dan begon het spel. Het is de bedoeling dat je een vraag trekt, bijvoorbeeld: 'Is veel eten barbaars?' Dan kies je iemand uit waarmee je in discussie wilt gaan. De roulette met de pijl voor ja/nee bepaalt welk standpunt jij moet innemen, dat kies je dus niet zelf. Daardoor kan het best zijn dat je een stelling moet verdedigen waar je helemaal niet achterstaat. En daar begint het leuke en spannende deel al, want dat gebeurde namelijk vaak.
Superorigineel en leuk spel! 
Het voordeel van een standpunt innemen dat indruist tegen waar je voor staat en hoe je over iets denkt, is dat je inlevingsvermogen danig getest wordt. Je bent verplicht om je brein anders te laten werken, na te denken over waarom het bijvoorbeeld niet barbaars is om vlees te eten, zelfs al vind je van wel. Op die manier leer je anders tegen dingen aan te kijken en meestal, tot je grote verrassing, vind je argumenten waar je dan toch achterstaat!

De persoon die niet meedeed aan het debat bepaalt dan wie er gewonnen heeft. Oké, dat klinkt subjectief, maar dat viel wel mee. Althans bij ons dan. We hebben ook heel wat afgelachen, want mijn man gooide het dan soms op de humoristische toer wanneer hij te weinig argumenten vond. Goed kunnen overtuigen of goed 'uit je nek kunnen lullen' hoort er dus ook bij.

Boeiende vragen, boeiende gesprekken.

De vragen vonden we allemaal erg interessant en goed.
Zelfs na het beëindigen van het spel bleven we kaarten met vragen en filosofische stellingen eruit pikken om nog na te praten, te filosoferen en te discussiëren, wat erg leuk is en zowel een geanimeerd als interessant gesprek geeft voor de rest van de avond.
Omdat je een derde partij als jury nodig hebt, moet je het met minimaal drie spelers spelen, maar eigenlijk kun je het ook met zijn tweeën spelen. Gewoon kaartjes eruit pikken en lekker discussiëren. Dat zie ik mijn man en ik wel vaak doen in de toekomst. 
Drie op een rij: NOMIZO! Gewonnen!

Conclusie van mijn man: 'Een leuk spel, volgens mij erg geschikt voor jongeren of om te spelen met mensen die je nog niet zo goed kent, want op die manier leer je echt wel iemand kennen.'
Conclusie van mijn nichtje: 'Met leuk gezelschap is dit een heel leuk spel.'
Conclusie van mij: 'Het maakt de avond boeiend en gevarieerd, maar je moet wel goed wakker zijn om het te spelen, dus niet te laat op de avond.'
Eindelijk weer eens een origineel, leuk en boeiend spel! Hier kun je er meer over lezen.

Leeftijd: 14-104
Duur: 60 minuten
Aantal spelers: 3-10
Prijs: 29,99

http://www.nomizo.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten