maandag 21 maart 2016

Review: Kerewin - Keri Hulme


Kerewin Holmes heeft zich teruggetrokken in een zelfgebouwde toren aan de kust van Nieuw-Zeeland. Haar isolement wordt doorbroken door een merkwaardig jongetje dat niet kan spreken en dat wordt opgevoed door zijn pleegvader, een Maori-fabrieksarbeider.
Kerewin is een verhaal vol liefde, tederheid en geweld, waarin twee culturen op aangrijpende wijze met elkaar worden verweven.


Soms zijn boeken moeilijk te omschrijven. Niet omdat er veel gebeurt in het verhaal, maar omdat wat er gebeurt zo indringend is dat woorden (ja, ik weet het: cliché) tekortschieten.
Dit is zo'n boek.
Wanneer Kerewin, een kluizenaarster en excentrieke schilderes, Simon en zijn vader ontmoet, verandert haar hele wereld. Niet altijd in positieve zin, wel te verstaan. Simon is een lief, maar eigenaardig kereltje. Niemand weet wat zijn verleden is, hij spoelde aan na een schipbreuk en kan niet praten. Zijn pleegvader heeft zijn vrouw en kind verloren en is daardoor een gebroken, alcoholistische man. Ze hebben dus allen een moeilijk, zwaar verleden en de nodige littekens.
Ik kan verder niet vertellen waar het precies over gaat, zonder te veel spoilers weg te geven. Maar laat ik het zo stellen; het gaat zowel over de donkere, lichte, nuchtere, rationele, emotionele als de magische kanten van mensen. Het gaat over cultuurverschillen, Maori's en andere. Het gaat over aanvaarden, écht aanvaarden van anderen, over het verleggen van grenzen, het opzijzetten van vooroordelen, wel ja, het gaat over heel veel dus. Mooi, scherp, genadeloos en wreed, ontroerend en diep.
Laat je meevoeren door de levens van drie mensen die niet zonder en niet met elkaar kunnen, en laat je ook verrassen door een bijzonder einde.
Een meeslepend, prachtig verhaal, best wel zwaar met momenten (ook letterlijk: 600 pagina's!), maar zeker de moeite waard.
Zoals ik al eerder zei: moeilijk te vatten en te omschrijven, dus lezen maar!

Keri Hulme

ISBN: 9789029505925
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Pagina's: 607

Prijs: 19,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten