De winter
komt er aan en daarmee ook wat meer kans op verkoudheden. Voel je een kriebel
in de keel opkomen, dan heb ik het perfecte middeltje voor je zodat de
verkoudheid misschien geen kans krijgt. Eerder heb ik al recepten gegeven voor
een zelfgemaakt fris zomers drankje en voor een heerlijke zoetzure jam, dan nu een
supergezonde siroop gemaakt van vlierbessen.
Eerst en
vooral: de flesjes die je voor de siroop zal gebruiken, kun je best met dop en
al even koken of schoonmaken met water en sodium, zodat ze goed ontsmet zijn en
de siroop langer bewaard kan blijven.
We hebben
het geluk dat we een vlierbessenstruik in de tuin hebben staan, maar je vindt
ze eigenlijk bijna overal waar er wat natuur te vinden is en ook op heel veel
wandelroutes. Aangezien ik de struik al een beetje kaalgeplukt had voor het
maken van het zomers drankje met vlierbloesem, moesten mijn man en ik
behoorlijk hoog in de struik gaan om nog vlierbessen te kunnen plukken. Maar we
hebben nog een goede oogst binnengehaald: ongeveer 1,3 kg besjes.
Wat heb je
er verder voor nodig? Wel, dat is een beetje afhankelijk van je persoonlijke
voorkeur. Je kunt er zo veel en zo weinig als je wil van onderstaande
ingrediënten aan toevoegen. Uiteraard hoe meer kruiden, hoe meer geneeskrachtig
het goedje is.
Dit is hoe
wij het maken.
Je laat de
besjes een poosje in water weken (wassen), met takjes en al. Dan ga je bosje
per bosje eruit halen. De makkelijkste en snelste manier om de besjes van de
takjes te krijgen, is met een vork. Je kunt ze er zo afschrapen.
In een
blender, met een mixer of keukenmachine pureer je de besjes, waarna je ze door
een puntzeef haalt om de resterende takjes en beestjes eruit te halen (een paar
beestjes kunnen geen kwaad: goede proteïnen ;-)). Giet een paar keer een kopje
water door de puntzeef zodat je alle sap meekrijgt.
Alles in
een pan langzaam aan de kook brengen met verder:
- 2 biologische
citroenen, fijngesneden met pel en al
- Fijngesneden
gember, ongeveer een duimkootje groot
-
Jeneverbes, kruidnagel, steranijs, groene kardemom, eventueel nog gemberpoeder
(hoeveelheid zelf te bepalen, ik kan niet zeggen hoeveel wij precies gebruiken,
want mijn man gooit er ook maar wat in en ik kan hem meestal niet volgen) Je
kunt alle kruiden of in hun geheel er in gooien of eerst in de vijzel pletten,
wat je zelf wil.
- Zakje
vanillesuiker
- 1 kop
rietsuiker (naar smaak meer of minder toevoegen)
- 1
eetlepel citroenzuur (bij de apotheker te verkrijgen: voor langere
houdbaarheid)
- 5
eetlepels honing (geneeskrachtig!)
- snufje
chilipoeder
- scheutje
verse sinassap (of uit fles)
Houd er
rekening mee dat het meer dan 100 graden heet kan worden en de bessen geven
vlekken die je niet meer uit je kleren krijgt!
Dit alles
kook je gedurende ongeveer een uur, daarna door je fijnste zeef halen en dan
overgieten in flesjes. Klaar! Je hebt je eigen (hoest)siroop gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten