zondag 6 september 2015

Recept: biologische hoestsiroop


De winter komt er aan en daarmee ook wat meer kans op verkoudheden. Voel je een kriebel in de keel opkomen, dan heb ik het perfecte middeltje voor je zodat de verkoudheid misschien geen kans krijgt. Eerder heb ik al recepten gegeven voor een zelfgemaakt fris zomers drankje en voor een heerlijke zoetzure jam, dan nu een supergezonde siroop gemaakt van vlierbessen.


Eerst en vooral: de flesjes die je voor de siroop zal gebruiken, kun je best met dop en al even koken of schoonmaken met water en sodium, zodat ze goed ontsmet zijn en de siroop langer bewaard kan blijven.

We hebben het geluk dat we een vlierbessenstruik in de tuin hebben staan, maar je vindt ze eigenlijk bijna overal waar er wat natuur te vinden is en ook op heel veel wandelroutes. Aangezien ik de struik al een beetje kaalgeplukt had voor het maken van het zomers drankje met vlierbloesem, moesten mijn man en ik behoorlijk hoog in de struik gaan om nog vlierbessen te kunnen plukken. Maar we hebben nog een goede oogst binnengehaald: ongeveer 1,3 kg besjes.

Wat heb je er verder voor nodig? Wel, dat is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Je kunt er zo veel en zo weinig als je wil van onderstaande ingrediënten aan toevoegen. Uiteraard hoe meer kruiden, hoe meer geneeskrachtig het goedje is.
Dit is hoe wij het maken.


Je laat de besjes een poosje in water weken (wassen), met takjes en al. Dan ga je bosje per bosje eruit halen. De makkelijkste en snelste manier om de besjes van de takjes te krijgen, is met een vork. Je kunt ze er zo afschrapen.
In een blender, met een mixer of keukenmachine pureer je de besjes, waarna je ze door een puntzeef haalt om de resterende takjes en beestjes eruit te halen (een paar beestjes kunnen geen kwaad: goede proteïnen ;-)). Giet een paar keer een kopje water door de puntzeef zodat je alle sap meekrijgt.

Alles in een pan langzaam aan de kook brengen met verder:
- 2 biologische citroenen, fijngesneden met pel en al
- Fijngesneden gember, ongeveer een duimkootje groot
- Jeneverbes, kruidnagel, steranijs, groene kardemom, eventueel nog gemberpoeder (hoeveelheid zelf te bepalen, ik kan niet zeggen hoeveel wij precies gebruiken, want mijn man gooit er ook maar wat in en ik kan hem meestal niet volgen) Je kunt alle kruiden of in hun geheel er in gooien of eerst in de vijzel pletten, wat je zelf wil.
- Zakje vanillesuiker
- 1 kop rietsuiker (naar smaak meer of minder toevoegen)
- 1 eetlepel citroenzuur (bij de apotheker te verkrijgen: voor langere houdbaarheid)
- 5 eetlepels honing (geneeskrachtig!)
- snufje chilipoeder
- scheutje verse sinassap (of uit fles)

Houd er rekening mee dat het meer dan 100 graden heet kan worden en de bessen geven vlekken die je niet meer uit je kleren krijgt!

Dit alles kook je gedurende ongeveer een uur, daarna door je fijnste zeef halen en dan overgieten in flesjes. Klaar! Je hebt je eigen (hoest)siroop gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten