‘Rome en Perzië’ van Adrian Goldsworthy toont de stuwende kracht van rivaliteit, en neemt als voorbeeld twee van de grootste, machtigste en belangrijkste rijken uit de geschiedenis: Rome en Perzië.
In ‘Rome en Perzië’ beschrijft oudheidspecialist Adrian Goldsworthy de zeven eeuwen aan rivaliteit tussen wereldmachten Rome en Perzië. Het Romeinse Rijk, waarvan zijn grenzen strekte vanaf het Britse Eiland tot aan de Sahara, was van ongekende grootte en bleef zich uitbreiden. Pas in het verre oosten stootte het op onwankelbare tegenstand: het Partische, later Perzische Rijk, een van de weinige tegenstanders van het Romeinse Rijk die het evenaarde in omvang, effectiviteit en continuïteit. Vanaf de eerste eeuw v.Chr. tot de zevende eeuw n.Chr. was er sprake van conflict tussen Rome en Perzië. Ondanks hun eindeloze botsingen verrijkte de onderlinge handel en uitwisseling van cultuur hen beiden. Hun wederzijds respect voorkwam dat zowel Rome als Perzië de ander permanent zou vernietigen. Geen van beiden won de strijd. Beiden gingen ten onder.
Review door Tony
Hier probeert iemand, die je bijna van hubris zou kunnen beschuldigen, om de wisselwerking tussen twee grote rijken van de oudheid in beeld te brengen. De auteur krijgt dat hier op een zeer professionele manier voor elkaar en schuwt het niet om zijn eigen mening naar voren te brengen.
Het lijkt een onmogelijke taak bijna, aangezien we veel meer weten over het Romeinse dan het Perzische rijk, maar toch slaagt de auteur erin om een boek samen te stellen over de geschiedenis van deze twee lichten op Aarde die allebei te groots waren om elkaar te vernietigen en het ook niet wilden.
De wisselwerking tussen deze twee grootmachten van vroeger is lang en memorabel, en als je de geschiedenis leest van deze twee "broers" zal het je verbazen dat met zoveel macht, ook zoveel diplomatie, uitwisseling van cultuur en handel, er natuurlijk ook oorlog was.
Af en toe kan de auteur droog en uitgebreid overkomen, maar bij een boek van bijna 500 bladzijden is dat ook niet verwonderlijk. Vooral omdat het een periode betreft van vele eeuwen. Het is duidelijk dat hij dit boek geschreven heeft in de Covid-periode, aangezien de auteur hier alle bronnen die beschikbaar zijn, heeft aangeboord.
Het is zwaar materiaal, maar voor degenen die in geschiedenis geïnteresseerd zijn, geeft de auteur een prachtige tijdlijn van wat, wanneer en hoe. Uiteindelijk concludeer je dat het geen hubris was, maar een sterk staaltje van research en informatie.
Nederlands
Paperback
9789401919401
18 april 2024
608 pagina's
Omniboek
34,99 euro
Geen opmerkingen:
Een reactie posten