dinsdag 16 juli 2024

Review: Karel de Grote - Erfgenaam van Rome, vader van Europa - Dick Harrison



In ‘Karel de Grote’ schetst Dick Harrison een levendig historisch beeld van de legendarische koning en keizer Karel de Grote.

In ‘Karel de Grote’ verbeeldt hoogleraar en historicus Dick Harrison met veel detail en boeiende wetenswaardigheden het verhaal van Karel de Grote, de vorst die het Frankische Rijk tot het grootste West-Europese rijk van de vroege middeleeuwen maakte. Weinig heersers hebben door de eeuwen heen zoveel betekend voor de politieke en culturele ontwikkeling van Europa. Echter, in de loop der tijd heeft de legendarische keizer de historische figuur overgenomen. De scheidslijn tussen wat waargebeurd en wat legende is, is flinterdun. Aan de hand van verhelderende bronnen en actuele wetenschappelijke inzichten vertelt deze biografie over Karel de Grote, zijn prestaties en zijn tijd. Met ruim zestig afbeeldingen in kleur.
Review door Tony

Met Karel de Grote heb ik altijd het gevoel gehad dat er een mystiek en legende rond hem hing, zoals bij Koning Arthur. Waarom wordt hij Karel de Grote genoemd? Wat heeft hij bereikt? Wie was hij?
Waar kwam hij vandaan?

En vooral hoe komt het dat Europa hem afspiegelt als één van de eerste persoon/man/koning die het Europese idee naar voren heeft gebracht. Was dat bewust of niet? Of was het gewoon machtshonger?

Sommige van deze vragen zullen nooit beantwoord kunnen worden, maar in dit boek probeert de auteur er zoveel mogelijk te beantwoorden. En wat het betekend heeft voor Europa in deze roerige middeleeuwse periode en de vorming ervan.

De Franken waren een Germaanse stam die zich na het instorten van het Romeinse Rijk gesetteld hebben in Frankrijk, vandaar de naam. De invloed die deze volksbeweging onder leiding van Karel de Grote heeft teweeggebracht, is van enorm belang om te begrijpen hoe Europa zich vormde. Van de onderwerping van de Saksen die in Engeland eindigden, tot zijn strijd tegen de Visigoten. 

Wat het jammerlijke is aan geschiedenis is dat we vaak geen details kennen, maar er wordt wel duidelijk weergegeven in dit boek hoe Karel en de Franken van invloed zijn geweest op het Europa in de Middeleeuwen. Het is bijzonder vooral om te beseffen dat hij in Duitsland bijna meer vereerd werd dan in Frankrijk zelf, maar dat is ook logisch gezien zijn afstamming.

Juist in deze tijden van politieke veranderingen en migratie is het interessant om terug te kijken in de tijd en te weten hoe de wereld in een korte periode kan veranderen. 

Duidelijk wordt het door het lezen van dit boek dat geschiedenis nog steeds goed toepasbaar is op het heden.


Nederlands 
Paperback 
9789401919746 
06 juni 2024 
192 pagina's
Omniboek
22,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten