maandag 10 juli 2023

Review: Het kaartenhuis - Katy Hays



Een student doet in The Cloisters onderzoek naar tarot uit de middeleeuwen en raakt verstrikt in 'n dodelijk academisch web van macht, verleiding en ambitie. Voor lezers van De verborgen geschiedenis.

‘Dé hit uit de VS over jaloezie en het occulte in de renaissance. Een heerlijke roman over nietsontziende ambitie met als setting een museum in New York.’ – The Guardian

Het kaartenhuis limited edition is prachtig uitgevoerd in een luxe limited edition; gebonden met blauw op snee en gekleurde schutbladen.

Ann Stilwell heeft hoge verwachtingen voor de zomer: ze denkt een felbegeerde stageplek bij het Metropolitan Museum of Art in New York te hebben bemachtigd. Maar de werkelijkheid blijkt anders: de enige plek die beschikbaar is, is bij een dependance van het museum, ergens aan de noordkant van New York. Het gaat om The Cloisters, een museum vol middeleeuwse kunstwerken en met een indrukwekkende tuin. Ze gaat er aan de slag en wordt er langzaamaan opgenomen in de groep. Curator Patrick Roland, die geobsedeerd is door de geschiedenis van waarzeggerij, intrigeert haar mateloos en ze raakt in de ban van medestudent Rachel. Wanneer Ann een verborgen set tarotkaarten ontdekt, ontpopt Rachel zich echter als iemand die niets- en niemand ontziend haar ambities voor haar toekomst probeert waar te maken.

Wat een prachtig boek, zowel qua uitvoering als het verhaal zelf. De snee is diepblauw gekleurd met met gouden afbeeldingen van manen en planten. 

Een roman met zoveel lagen, zoveel diepgang en sfeer dat je het liefst in één ruk uitleest, waarna je het met spijt dichtslaat, want je wil meer! Een ongelooflijk mooi en vlot geschreven debuut.

Over ambitie en jaloezie in de kunst- en wetenschapsscene in New York, maar dat is uiteraard van toepassing overal in de wereld. De auteur is duidelijk een kenner van de kunsten en geeft dit zo weer dat je zelf ook meer over het onderwerp wilt leren. Daarnaast is er een mysterieus aspect dat dieper ingaat op het occulte, met name de Tarot kaarten. 

Menselijke relaties zijn intelligent en scherp neergezet, en geven er nog een extra boeiende laag aan, want hoe zijn Ann, Rachel, Leo en Patrick werkelijk? Wat laten ze alleen maar zien en wat houden ze verborgen?

Er zit ook een thriller-element in, met name een moord, en wie heeft het gedaan?

Het einde is een totale verrassing, maar toch ook wel in de lijn van het verhaal. 
Nogmaals, een aanrader voor iedere lezer, of je nou van fantasy, van thrillers of van romans houdt; je zult van dit verhaal smullen!

Nederlands 
Hardcover 
9789026364143 
28 juni 2023 
368 pagina's
Ambo|Anthos
26,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten