woensdag 12 juli 2023

Review: De stille huisgenoot - Clémence Michallon



Je wacht al heel lang op het moment dat hij een fout maakt en je kunt ontsnappen. Dat moment is nu.

Aidan Thomas is een hardwerkende echtgenoot en vader, en een gerespecteerd lid van de gemeenschap. Hij is ook een seriemoordenaar die acht vrouwen heeft vermoord. En er is een negende slachtoffer, een vrouw die hij de naam Rachel heeft gegeven en die hij gevangenhoudt in de schuur achter zijn huis.

Als Aidans vrouw overlijdt moeten hij en zijn dertienjarige dochter Cecilia verhuizen, naar een woning die geen schuur heeft. Hij besluit een gewaagde stap te zetten: hij neemt ‘Rachel’ mee en stelt haar aan zijn dochter voor als een familievriend die een onderkomen nodig heeft.

Ze weet dat er overal camera’s hangen, dat hij het meteen zal weten als ze een poging doet om te ontsnappen en dat niemand zal geloven dat deze ogenschijnlijk perfecte man in werkelijkheid een monster is. Maar ze moet het proberen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn dochter, en voor de jonge vrouw die duidelijk verliefd op hem is geworden en toenadering zoekt...

Dit is een mega-originele thriller en dan nog een debuut! Wauw! Wauw! Wauw!

Er zijn hoofdstukken die vertellen wat er gebeurt met de vrouw die al vijf jaar gevangen wordt gehouden door een seriemoordenaar. De auteur doet dit op een bijzondere manier, namelijk niet in de ik-vorm maar je-vorm, zodat het net is of het jezelf overkomt. Het zorgt ervoor dat je de mentale afstandelijkheid die de vrouw probeert te creëren zodat ze de gevangenschap kan overleven heel intens ervaart. En tegelijk maakt het de gebeurtenissen beklemmender en enger.

We lezen ook over Emily, een jonge vrouw die verliefd wordt op Aidan, en ternauwernood aan zijn grip ontsnapt, en ook zijn dochter vertelt haar ervaringen met haar vader. En daarnaast nog hoofdstukken over de andere slachtoffers van Aidan.

Je zou denken dat de auteur het zelf heeft meegemaakt, zo goed, empathisch, scherp en intelligent is het geschreven. De duisternis van Aidan deed me meermaals huiveren; de auteur is echt in het hoofd van een seriemoordenaar gekropen. Nooit eerder las ik een boek dat de diepslechte kant van een mens zo goed heeft weergegeven.

Een thriller die onder je huid kruipt, waar je nog heel lang over nadenkt, en die iedereen gelezen zou moeten hebben.

Nederlands 
Paperback 
9789021461380 
27 juni 2023 
352 pagina's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten