donderdag 22 juni 2023

Review: Zonnewijzer - Catriona Ward



Rob leeft in angst. Angst voor haar oudste dochter Callie, die dierenbotten verzamelt en fluistert tegen denkbeeldige vrienden. En angst voor haar jongste dochter Annie, omdat ze bang is voor wat Callie haar zal aandoen. Rob ziet een duisternis in Callie, een die haar doet denken aan de familie die ze achterliet. Ze besluit haar oudste dochter mee te nemen naar haar ouderlijk huis, dat de naam ‘Zonnewijzer’ draagt, diep in de Mojave-woestijn. En daar zal ze een vreselijke keuze moeten maken.

Callie is bang voor haar moeder, die haar met andere ogen lijkt te zien. Rob begint geheimen uit haar verleden te vertellen die Callie zowel verontrusten als opwinden. En Callie begint zich af te vragen of ze Zonnewijzer wel levend zal verlaten.

Wat een meesterwerk! Als je van dit boek niet elk woord, elke pagina, binnen heel korte tijd verslindt, dan begrijp ik het niet.

We volgen twee personages. Rob, moeder van twee dochters, die in een vreemd en gewelddadig huwelijk zit, en één van de dochters, de oudste, Callie. Daarnaast worden we ook meegevoerd naar het verleden van Rob, hoe ze opgroeide. Dat is op zijn zachts gezegd een heel bizarre opvoeding. Geïntrigeerd las ik over de familiebanden, de hete omgeving van de woestijn, waarom Rob en haar zus zo goed als nooit het domein waar ze opgroeiden verlieten, en de experimenten die hun ouders uitvoerden. 

Op het einde van het boek vertelt de auteur dat deze experimenten ook werkelijk werden gedaan, ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw (dat verbaasde me niet).

Het verhaal bevat dus meerdere lagen, zowel psychologisch als pedagogisch, en ik werd van de ene  plottwist in de andere gegooid. Tot op het einde kwamen er nog verrassingen in voor. 

Ik gruwde, leefde mee, en voelde de droge lucht van de woestijn. De auteur heeft niet alleen een uniek verhaal geschreven, maar dat ook nog met een flinke dosis menselijke kennis en een vlotte pen. Spannend tot op het bot!

Nederlands 

Paperback 

9789022599396 

26 mei 2023 

336 pagina's

Boekerij

21,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten