dinsdag 20 juni 2023

Review: 1989 - Val McDermid



Er gaat niets boven een moordverhaal in dit huiveringwekkende tweede deel van de Allie Burns-reeks van thrillerkoningin Val McDermid.

1989. De wereld verandert in een rap tempo en Allie Burns staat nog altijd op scherp om verhalen te brengen die ertoe doen. Hoewel Allie niet langer onderzoeksjournalist is, zijn haar instincten scherper dan ooit. Wanneer ze een spoor ontdekt dat wijst in de richting van uitbuiting van de meest kwetsbaren van de maatschappij, is ze vastberaden een stem te geven aan de mensen wiens stem is ontnomen. Terwijl Allie steeds dichter bij de waarheid komt, reist ze achter het IJzeren Gordijn naar Oost-Berlijn, op het kantelpunt van een revolutie. Het donkere hart van haar verhaal is nog schokkender dan ze ooit had kunnen bedenken. Om het te kunnen vertellen, moet Allie niet alleen haar vrijheid riskeren, maar ook haar leven…

Het tweede, minstens even goede deel, in de Allie Burns serie, over een onderzoeksjournaliste die zich als een pitbull in verhalen bijt, met veel integriteit en medeleven. Het eerste deel speelde zich af in 1979 en nu dus in 1989, tien jaar later.

Inmiddels zijn Allie en haar vriendin gaan samenwonen. Hun relatie is zo hartverwarmend en mooi. Ze hebben het dus heel goed samen, behalve dat Allie absoluut niet blij is met haar job, en vooral dan met de leidinggevenden. 

Er lopen meerdere verhaallijnen in dit boek, soms door elkaar, soms na elkaar. Vervelen is dus absoluut geen optie. Niet alleen leren we een boel over de mediawereld en de journalistiek, we krijgen ook een flinke portie interessante geschiedenis over hoe het er que politiek, revoluties en vernieuwingen aan toe ging, en dat in meerdere landen. Fijn om dat weer allemaal eens opgefrist te krijgen. Er gebeurt dus veel, waardoor het tot het einde boeiend is.

De gevaren en avonturen waarin Allie terechtkomt zijn superspannend. Zelf is ze slim en vindingrijk genoeg om zich overal uit te redden, maar deze ene keer heeft ze het geluk ook nog eens een intelligente partner te hebben.

Ik popel om nog een Allie Bruns verhaal te lezen, en als ik goed kan raden, zal het met de titel 1999 zijn. Heel erg benieuwd!


Nederlands 

Paperback 

9789021036724 

23 mei 2023 

384 pagina's

Luitingh-Sijthoff

22,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten