zondag 25 juni 2023

Review: De 30ste Divisie - Egbert van de Schootbrugge



In ‘De 30e divisie’ vertelt Egbert van de Schootbrugge het ongelooflijke succesverhaal van de Amerikaanse 30e infanteriedivisie, die in 1944 in 3 maanden oprukten van Normandië tot Zuid-Nederland.

In ‘De 30e divisie’ vertelt Tweede Wereldoorlog-kenner Egbert van de Schootbrugge het ongelooflijke succesverhaal van de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie, die ‘Old Hickory’ werd genoemd. In drie maanden rukten deze soldaten van Normandië op naar Zuid-Nederland. Op 2 september 1944 waren ze de eerste Amerikaanse troepen in België, tien dagen later stonden ze in Nederland. Na twee maanden zware gevechten in Zuid-Limburg en de regio Aken moesten ze tijdens het Ardennenoffensief terug naar België om de Duitse tegenaanval te stoppen. In mei 1945 ontmoetten ze de Russen voor Berlijn. Het unieke boek bevat veel interviews, debriefings en dagboekfragmenten.
Review door Tony

Dit boek is absoluut een nieuwe must-have voor mensen die geïnteresseerd zijn in de tweede wereldoorlog.

Het boek is volgepropt met persoonlijke verhalen en ervaringen van soldaten van de 30e divisie, die ongelooflijk veel feiten op hun naam hebben staan bij de bevrijding van Europa. 

Met veel getuigenissen en officiële geschiedschrijving zijn het vooral de verhalen van de soldaten zelf die vertellen hoe zwaar en kapotmakend een oorlog kan zijn. Ontdaan van alle romantiek en jongensavonturen is deze pil een goede onderdompeling als je wilt weten hoe vreselijk en erg de ontberingen zijn in een strijd op leven en dood. 

Het is typisch één van die boeken die mij deden overtuigen, al ben ik erg geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog, dat ik toch een pacifist ben. Al is het erg duidelijk dat de mensen die toen opstonden tegen de nazi's veel offers hebben gebracht, offers en ontberingen die we ons nu niet zouden kunnen indenken. 

Het verhaal op zichzelf is een serieuzere versie van Band Of Brothers, minder sensationeel, maar absoluut en totaal niet minder fascinerend om te lezen.

Er staan mooi zwart-wit foto's in, maar het zijn de verhalen die het boek dragen.

Dit boek is een passend eerbetoon aan de prestaties van de 30e divisie!

Nederlands 
Paperback 
9789401918596 
26 april 2023 
408 pagina's
Omniboek
29,50 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten