maandag 26 juni 2023

Review: Groene vrijdag & Vals Beeld - Elvin post



De twee bestsellers Groene vrijdag en Vals beeld van grootmeester en Gouden Strop winnaar Elvin Post nu samen in een band. De beste kennismaking met een topauteur.

In Groene vrijdag van Elvin Post vindt Winston Malone dat het tijd is om de zaken anders aan te pakken. Hij woont met zijn vrouw Cordelia in een bouwvallig appartement op Staten Island, New York, hij is nauwelijks tevreden met zijn werk bij een geldkantoor en nog minder met zijn salaris. Als hij in de problemen komt met de afbetaling van de driezitsbank die hij voor zijn vrouw heeft gekocht, besluit Winston de laatste wijze woorden van zijn overleden vader in de praktijk te brengen.

In Vals beeld staan de Boston Red Sox op het punt om voor het eerst in 86 jaar de World Series te winnen en de stad is in rep en roer. Dan wordt Elijah Fish door Vincent Bloom, beiden meestervervalsers, benaderd met het voorstel om een grote hoeveelheid schilderijen te roven uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston, waaronder werk van Rembrandt en Vermeer. Een krankzinnig plan. Of niet?

Groene Vrijdag zit boordevol actie, maar ook een soort droge humor. Ik zat nagelbijtend van spanning te lezen. 

De personages, zowel de "goeierikken" als de criminelen, zijn ontzettend goed neergezet. Ze komen volledig tot leven, met hun eigenaardige karaktertrekjes en gebruiken. Het is ook één van de sterkten van Post om filmisch te schrijven; vlot, duidelijk en levendig. 

Ik vroeg me continu af wat er vervolgens weer zou gebeuren, want er gebeurt inderdaad veel, en nog meer hoe het zou eindigen. Het plot zit vol verrassingen tot het einde toe. 

Ook Vals beeld is een spannend en vermakelijk boek en wederom zijn de personages niet zwart of wit, zodat je zelfs soms meeleeft of tenminste sympathie krijgt voor de slechterikken. 

Het is duidelijk dat Post gedegen onderzoek heeft gedaan voor dit op waar gebeurde gebeurtenissen gebaseerd boek.

En wederom humor, scherpzinnigheid, kleurrijke personages en een vlotte stijl, zodat je het boek alleen maar in één ruk kunt uitlezen.

Paperback 

9789026364525 

07 juni 2023 

584 pagina's

Ambo | Anthos

20 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten