zondag 25 juni 2023

Review: Wijn als een Romein - Fik Meijer & Ilja Gort



Als je de moderne techniek van het wijnmaken vergelijkt met de primitieve manier waarop de wijnmakers van een paar duizend jaar geleden hun druiventrossen plukten, platstampten en in open gistkuipen lieten rotten, dan is het een godswonder dat we nog steeds wijn drinken. Want ondanks alle vreselijkheden waaraan druiven honderden eeuwen lang zijn blootgesteld, zijn wij die kneiterzure, of mierzoete, of met wansmakelijke kruiden opgepimpte wijn altijd vrolijk blijven drinken. Een mirakel.
Classicus Fik Meijer en wijnboer Ilja Gort schreven Wijn als een Romein. Na een inleiding over het ontstaan van wijn in de landen rond de Kaukasus en de doorbraak van wijn in het Nabije Oosten duiken ze in de wijncultuur van de Grieken en Romeinen en behandelen vele vragen: hoe werd de wijn geproduceerd en over Europa verspreid? Hoeveel dronken de Romeinen gemiddeld per dag? Hoe werd aangekeken tegen zware drinkers? Konden vrouwen evenveel drinken als mannen? Hoe werden feesten voor de wijngod Dionysus en andere drankgelagen beleefd? En nog veel meer.
Het unieke van Wijn als een Romein is dat de omgang met wijn in de klassieke Oudheid waar mogelijk wordt gekoppeld aan het heden. Zo zal zowel de historisch geïnteresseerde lezer als de moderne wijnliefhebber veel plezier aan dit boek beleven.

Fik Meijer is classicus/oudhistoricus en auteur van onder meer Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, Jezus en de vijfde evangelist en De vele gezichten van Sicilië.

Ilja Gort is wijnboer, televisiemaker en schrijver van vele succesvolle romans en boeken over wijn.
Review door Tony

Een heerlijk boekje om deze zomer van te genieten, vooral als je als vakantiebestemming een wijngebied hebt. En dan kom je er achter, na het lezen van dit boek, dat bijna alle gebieden wijngebieden zijn. 

Het is een eigenaardige combinatie van kennis over wijn, geschiedenis, humor en smaak, en staat vol tips als je je wilt verdiepen in de wereld van de gistende druif.

Van een ver verleden dat in de prehistorie lijkt te liggen tot aan de huidige moderne tijd nemen de twee heren je bij de hand en gidsen ze je door de geschiedenis, niet alleen van het maken van wijn maar ook de verspreiding ervan. 

Alle aspecten in de oudheid die met wijn te maken hebben, van archeologie tot aan wetenschap, die je maar kan bedenken worden behandeld. Het is ten volle genieten van de liefde die de auteurs hebben voor hun onderwerpen, en je krijgt gelijk zin om op je Vespa te stappen en één of ander wijngebied in te rijden en zelf op verkenning te gaan.

Een aanrader voor wijnliefhebbers en geschiedenisliefhebbers. Met deze twee leuke leerkrachten verveel je je geen moment en is leren een plezier geworden. 


Nederlands 
Paperback 
9789044652086 
31 oktober 
2022 288 pagina's
Prometheus
23,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten