dinsdag 7 maart 2023

Review: Het verdeelde koninkrijk - Dan Jones



Meesterverteller Dan Jones schetst een levendig beeld van het middeleeuwse leven in het belangrijkste jaar in de Engelse geschiedenis.

1215 was niet alleen het jaar van de wetshervormingen uit de Magna Charta en het conflict tussen koning Jan zonder Land en zijn edelen, maar een jaar van kruistochten en kerkhervormingen, van buitenlandse oorlogen en dramatische belegeringen, van handel en verraad. Een jaar waarin Engeland werd binnengevallen door een Frans leger en Londen werd bestormd door eigen woedende edelen. In Het verdeelde koninkrijk tekent bestsellerauteur Dan Jones een levendig beeld van het middeleeuwse leven in het belangrijkste jaar in de Engelse geschiedenis. Een derde maar losstaand deel na Vorsten van Albion en Gevecht om de troon.

Review door Tony

Een boek bij uitstek voor mensen die vragen hebben over de Magna Charta en hoe het leven was in Engeland in die periode. Bij Koning John moest ik altijd denken aan Koning Jan uit Robin Hood, wat lange tijd hardnekkig in mijn hoofd bleef hangen, maar er nu vakkundig uitgewerkt is door het lezen van dit boek.

Niet alleen krijg je dus duidelijke uitleg over de Magna Charta, in alle aspecten en het belang ervan, maar de auteur gaat zelfs verder: hoe het leven in die tijd was voor rijken en armen en iedereen daartussen. Het was allemaal veel gecompliceerder en rijker dan je zou vermoeden, en lang niet altijd primitief. Zeker de politiek in die tijd, die was net zo chaotisch en rommelig als nu, dus wat dat betreft is er niet veel veranderd. Het is interessant om te zien hoe een deel van onze democratie toen een grondslag heeft gekregen.

De uitleg is ongelooflijk gedetailleerd op sommige punten, zelfs met berekeningen over hoeveel geld van toen nu waard zou zijn. Het is geschreven ontdaan van alle romantiek en toch met een heldere, interessante schrijfstijl. Grappig genoeg zijn er best wel veel afbeeldingen overgebleven van Koning Jan, die samen met andere afbeeldingen, zoals van kunstwerken, in het boek te vinden zijn.

Natuurlijk komt ook Leeuwenhart ter sprake, en Thomas Becket en andere beroemdheden van die tijd.

Weer heerlijk vaak kunnen genieten van een ongelooflijk goed boek. Absoluut een dikke aanrader voor de liefhebbers.

Nederlands 

Hardcover 

9789401918916 

10 november 2022 

272 pagina's

Omniboek

29,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten