woensdag 1 maart 2023

Review: Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht - Sanne Roosenboom



Het Ministerie van Oplossingen gaat op reis!

Al vijfendertig jaar staat de Haviksburcht leeg. Volgens de buurtbewoners in de Zwitserse heuvels spookt het er. Maar is dat wel zo?

Een paar kilometer verderop wordt de Internationale Conferentie voor alle Ministeries van Oplossingen ter wereld gehouden. Daar ontmoeten Nina, Alfa, Ruben, Kai en mevrouw Vis de veertienjarige Elin van het Zwitserse Ministerie. Zij neemt de kinderen mee naar de Haviksburcht. Als ze bewijzen dat het er niet spookt, kunnen er weer mensen wonen. Ze gaan direct op zoek naar een logische verklaring voor alle enge verschijnselen. Maar waarom krijgt Nina steeds kippenvel als ze de verlaten burcht binnen gaat? En wat is er aan de hand op de conferentie, waar de volwassenen steeds bozer op elkaar worden?

Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht is een spannend verhaal over een spookachtige legende, met een vleugje internationale samenwerking, minstens één achtervolging én natuurlijk Zwitserse chocolademelk.

Dit vind ik de leukste tot nu toe. Zoals in elk verhaal gebeuren er meerdere dingen, meerdere problemen die de kinderen op willen lossen. Verschillend met de vorige delen is dat deze zich op locatie afspeelt, namelijk in Zwitserland, wanneer de kinderen daar zijn voor de jaarlijkse conferentie van alle Ministeries. Dat vond ik een leuke afwisseling.

Er is het probleem van een burcht waar het spookt, daarnaast is er een ontvoerde man, en dan ook nog eens het vreemde gedrag van de Ministers op de conferentie. De gemoederen lopen hoog op. De kinderen en mevrouw Vis hebben hun handen vol, maar zoals altijd gaan ze de problemen tegemoet met humor, intelligentie en moed.

Naast het spannende deel krijgen de lezertjes ook wat diepere inzichten, zoals waarom doen we niet méér aan het oplossen van oorlogen, aan hongersnood of aan de klimaatcrisis. 

Het blijft een leuke serie die volgens mij door ieder kind (en volwassene) in zijn hart gesloten zal worden. 

Nederlands 

Hardcover 

9789000385065 

17 februari 2023 

240 pagina's

15,99 euro

Van Goor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten