maandag 18 juli 2022

Review: Die lange, lange dagen - Inga Vesper



Californië, 1959, een vrouw verdwijnt uit haar huis met achterlating van twee bange meisjes en een bloedvlek op de keukenvloer. Weet Ruby Wright, de zwarte ‘hulp’ van de familie, meer?

Tijdens een zinderende zomerdag in Californië, 1959, verdwijnt Joyce Haney uit haar huis, met achterlating van twee doodsbange kinderen en een bloedvlek op de keukenvloer. Terwijl de buren een zoekactie op touw zetten, is het Ruby Wright, de zwarte ‘hulp’ van de familie die wellicht de sleutel tot dit mysterie heeft. Ruby weet immers meer dan wie ook wat zich achter de gesteven gordijnen van deze keurige suburb afspeelt. Leugens, wantrouwen en vooroordelen vieren hoogtij en er is maar één vonk nodig om deze hele 'perfecte' wereld in brand te steken. . .

Een prachtig geschreven roman met thrillerelementen die zich afspeelt in de late jaren vijftig van de vorige eeuw. 

Een huisvrouw uit een buitenwijk wordt vermist. Er ligt bloed in de keuken en verder zijn er geen aanwijzingen wat er gebeurt kan zijn. De schoonmaakster, Ruby, een zwarte, jonge vrouw, vindt de kinderen alleen thuis. Uiteraard en jammer genoeg, zeker in die tijd, maar tegenwoordig nog maar al te vaak, wordt de huishoudster als eerste verdacht. Gelukkig is er de redelijk vooruitstrevende rechercheur die al gauw doorheeft dat zij er niks mee te maken kan hebben.

Er zijn meerdere leuke facetten aan dit verhaal. We lezen hoofdstukken uit het standpunt van Ruby. Hoe haar wereld er in die tijd uitziet, vol van vooroordelen en kansen die ze niet krijgt. Met haar scherpe, pientere geest helpt ze de rechercheur het raadsel op de lossen.

Andere hoofdstukken zijn dan weer uit het oogpunt van de rechercheur, de typische blanke man. Hij probeert zijn vooroordelen te overwinnen in een tijd dat dit niet evident was. 

Ook lezen we druppelsgewijs wat er in de laatste uren met Joyce gebeurde, voor ze verdween.

De tijdsgeest: hoe ze toen tegenover vrouwen aankeken, van alle kleuren, geeft de auteur haarscherp en treffend weer. De 'gevechten' die toen nog geleverd moesten worden, hoe mannen over vrouwen dachten, de kansen die ze niet kregen. Vrouwen uit beide werelden, rijk en arm, hadden hun eigen gevangenschappen waar ze mee worstelden.

Daarnaast is het ook best spannend. De puzzelstukjes komen één voor één naar voren, tot een verrassend, explosief einde.

Absoluut een aanrader!

Nederlands 

Paperback 

9789026152658 

Druk: 1 juli 2022 

320 pagina's

De Fontein

20 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten