donderdag 14 juli 2022

Review: De dikke stok - Barbara Stok



In deze omnibus zijn de beste autobiografische strips gebundeld die Barbara Stok in de afgelopen 25 jaar maakte. De basis vormen Lang zal ze leven (nu deels ingekleurd) en Toch een geluk. De eerste stripverhalen dateren uit 1996, toen Barbara een twintiger was. Ze drumde in een punkrockband, ging veel uit en ontdekte haar seksualiteit. In de loop der jaren groeiden de verhalen met haar leeftijd mee. Ze vertelt over een burn-out, ongewenste kinderloosheid, maar ook over internationaal succes.

Ik heb al andere stripboeken van Barbara Stok gelezen en het is telkens superhard genieten. Ik vind haar stijl van schrijven en van tekenen fantastisch: scherp, intelligent, grappig en sfeervol.

Dat ik dus in één boek al haar eerdere werken gebundeld zag, was een waar feest. Ze vertelt zonder terughouding, goudeerlijk, over waarom ze op haar eenentwintigste nog geen orgasme had gehad, de pogingen om zwanger te worden, haar burn-out en veel meer. Waar ze van houdt en absoluut een hekel aan heeft, en dat allemaal op de typische Stok manier: recht voor de raap en met veel gevoel en zelfinzichten. Vaak ook hilarisch, waardoor ik dan ook regelmatig hardop moest lachen. 


De eerste tekeningen zijn in zwartwit en de laatste in kleur, maar allemaal even goed. Met een paar lijnen kan Stok heel veel emotie en informatie weergeven. 



Dit is een must have voor iedere lezer of je nou wel of niet van strips houdt. Een dikke pil die ik jammer genoeg in no time uithad.

Nederlands 

Hardcover 

9789038812168 

Druk: 1 juli 2022 

448 pagina's

Nijgh & Van Ditmar

30 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten