zaterdag 16 oktober 2021

Review: Het donker - Emma Haughton



De klok tikt, en niemand kan ontsnappen… In de meest onherbergzame omgeving – afgezonderd van de rest van de wereld – loopt een moordenaar rond.

In Het donker van Carnegie Medal-genomineerd auteur Emma Haughton reist EHBO-arts Kate North naar Antarctica om een overleden arts op het VN-onderzoeksstation te vervangen.

Het leven van spoedeisendehulparts Kate North staat op zijn kop door een persoonlijke tragedie. Wanneer ze de kans krijgt om aan de slag te gaan bij het VN-onderzoeksstation op Antarctica grijpt ze die zonder twijfel met beide handen aan. Op Antarctica zou niemand haar kennen – en niemand dus weten over haar tragische verleden. Eindelijk geen medelevende blikken en mensen die vragen hoe het met haar gaat. Maar terwijl het station in een totale winterduisternis gehuld wordt, begint Kate te vermoeden dat de dood van haar voorganger niet toevallig was. En hoe meer vragen ze stelt, hoe gevaarlijker het wordt voor iedereen… Een huiveringwekkende, claustrofobische thriller met sterke personages en een geweldige setting.

De reviews hebben gelijk: het is een ijzingwekkend, nagelbijtend spannend verhaal. 

Temeer omdat het in een ongewone setting plaatsvindt; Antarctica: afgelegen, ijskoud, pikdonker en geïsoleerd.

De auteur heeft deze barre, wilde omgeving heel goed weergegeven. Het is duidelijk dat ze hier gedegen research naar gedaan heeft, want je ziet het filmisch voor je, voelt de intense kou en ervaart het desolate van de omgeving enorm.

Het hoofdpersonage en eigenlijk alle personages worden voldoende uiteengezet, waardoor je een goed beeld van elk van hen krijgt. Kate North, die het verhaal uit de ik-persoon vertelt, vond ik echt wel cool. Ze had de nodige gebreken en twijfels om haar heel menselijk over te laten komen.

Op een gegeven moment wordt het verhaal zo spannend dat je alleen maar wilt doorlezen, en eerlijk is eerlijk: tot op het einde had ik niet door wie de dader was.

Het is de auteurs eerste thriller en zeker een aanrader!  

4 op 5 sterren.

ISBN: 9789024595822

Prijs: 21,99

Pagina's: 365

Uitgeverij: Luitingh-Sijthof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten