donderdag 5 juli 2018

Review: Witte Huizen – Amy Bloom‘Ik ben nooit jaloers geweest op een echtgenoot of een echtgenote, tot ik Eleanor leerde kennen. Vanaf dat moment zou ik alles wat ik ooit had gehad, ieder ritje in een limousine, ieder naakt zwempartijtje, iedere naamsvermelding of onbezorgde wandeling, hebben geruild voor wat Franklin had, de polio incluis.’
Lorena Hickok ontmoet Eleanor Roosevelt in 1932 als verslaggeefster van Franklin Roosevelts eerste verkiezingscampagne. ‘Hick’, zoals haar vrienden haar noemen, is in gruwelijke armoede opgegroeid in South Dakota en heeft zich opgewerkt tot belangrijkste vrouwelijke journaliste in Amerika. In eerste instantie moet ze weinig hebben van de idealistische Eleanor, die uit een gegoed milieu komt. Toch bloeit er een grote passie op, die bestand blijkt tegen de jaren. Hick neemt zelfs haar intrek in het Witte Huis, haar status als ‘first friend’ is daar publiek geheim, net als het bestaan van meerdere minnaressen van FDR. Nu ze niet meer als journalist kan werken, treedt ze toe tot de presidentiële staf. Hick leert FDR kennen als een geweldige president, een gewiekste rivaal en een onweerstaanbare vriend, iemand die zelfs tot ver na zijn dood levens blijft beïnvloeden.De band tussen Hick en Eleanor doorstaat alle krachten die op hen inwerken. Terwijl Hick groeit, als schrijver en als mens, verliest ze nooit de liefde van haar leven uit het oog. Een elegante en lyrische roman, die vele kanten van Amerika en van de liefde laat zien.Een opmerkelijke roman met een heel aparte, sterke vertelstijl.

We lezen niet enkel over de intieme relatie tussen Eleanor Roosevelt en Lorena Hickok. We krijgen ook het levensverhaal mee van Lorena. Van haar armoedige kindertijd met een mishandelende vader en stervende moeder, haar jeugd bij onder andere een kermis, haar snel opklimmende carrière als journaliste tot haar ontmoeting met Eleanor.

Het was in een tijd waar vrouwenliefde als afwijkend werd beschouwd en dan ook nog eens op een plaats waar de hele wereld meekijkt, het Witte Huis, niet makkelijk uiteraard om een dergelijke relatie te hebben. De president, Franklin Roosevelt was hiervan op de hoogte; hij had namelijk zelf ook meerdere amoureuze affaires. En de meeste anderen knepen een oogje dicht of deden alsof ze geloofden dat ze enkel vriendinnen waren.

Twee vrouwen, totaal tegenovergesteld aan elkaar, vinden bij elkaar een warme, innige vriendschap en liefde, en dat beschrijft Bloom met veel gevoel en finesse.

De roman gaat niet enkel over hun opbloeiende en stevige liefde, maar geeft ook heel wat informatie uit die tijd: de hoogtepunten, economische en culturele gebeurtenissen, politiek, de wereld rond het presidentschap …

Ook komen we, naast uiteraard Eleanor en Lorena, iets meer te weten over andere beroemde figuren uit die tijd, zoals bijvoorbeeld Amelia Earhart.

Een ontroerend, mooi, avontuurlijk en informatieve roman met veel vaart en diepgang geschreven.

Aanrader!

Amy Bloom


ISBN: 9789038805276

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Pagina’s: 240

Prijs: 20,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten