woensdag 25 januari 2017

Review: Madame Bovary - Gustave Flaubert


De klassieker 'Madame Bovary' van Gustave Flaubert beschrijft de behoefte aan een vurige liefde van Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de ronde deden. De behoefte van Emma, die vindt dat de liefde als een orkaan uit de hemel moet komen, wordt niet vervuld in haar huwelijk met een goedmoedige plattelandsdokter Charles Bovary. Ook de gepassioneerde buitenechtelijke relaties waarin zij zich vol overgave stort schenken haar niet het geluk waarvan ze droomt. Flaubert tekent met een scherp oog voor de fijnere gevoelens het leven van een vrouw die te gronde gaat aan haar illusies.


Nieuwe vertaling door Hans van Pinxteren, en voor over ik er verstand van heb, heeft hij er knap werk mee geleverd; modern met behoud van de nodige klassieke elementen. Op het einde van het boek staat een interessant nawoord van de vertaler. Niet overslaan!

En dan nu het verhaal. Flaubert weet heel goed de tijdsgeest te vatten, toch van de provinciaalse stand uit die periode. Hij veroordeelt met scherpe pen het oppervlakkige denken en leven, tussen het obsessief met dromen bezig zijn en het daardoor stukmaken van de mooie realiteit.
Verwacht je aan een langzame opbouw en enerzijds geen spanning, alles kabbelt rustig verder, maar daardoor juist des te meer spanning. Want het einde is onvermijdelijk en de manier hoe Flaubert daar naartoe werkt is schitterend gedaan, meeslepend, vlot en toch rustig, met mooie, doordachte zinnen die je aan het boek gekluisterd houden.
Ik heb het echter nooit eerder zo moeilijk gehad een recensie te schrijven en dat niet omdat het een slecht boek is. Integendeel! Ga het lezen, allemaal! Het is gewoon niet eenvoudig om een dergelijk meesterstuk samen te vatten in enkele woorden. Een klassiek meesterwerk, een pageturner van jewelste, een mustread die ondanks zijn leeftijd nog steeds ontzettend hedendaags aanvoelt.
Gustave Flaubert

ISBN: 978902020413809
Uitgeverij: Atlas Contact/ LJ Veen Klassiek
Pagina's: 372

Prijs: 15

Geen opmerkingen:

Een reactie posten