vrijdag 6 januari 2017

Review: De gedachtelezer - Iain Levison


Er zijn mensen die gedachten kunnen lezen. FBI-agente Terry zet die gedachtelezers in tijdens geheime missies. Wanneer ze een ter dood veroordeelde crimineel voor zo'n missie uit de gevangenis haalt, ontsnapt hij. Terry laat een andere gedachtelezer, een jonge politieagent, hem opsporen. Maar wanneer de twee gedachtelezers oog in oog komen te staan, gebeurt er iets wat niemand had kunnen verwachten. En dan blijkt dat Terry niet helemaal open kaart heeft gespeeld.


Het boek klonk veelbelovend en ik begon er dan ook vol enthousiasme aan. Het is echter een beetje een teleurstelling geweest. Goed, het onderwerp 'telepathie' is allesbehalve origineel, maar ik bleef hopen en wachten op een 'out of the box' twist in het verhaal. Dat bleef jammer genoeg uit.
Ook de karakters van de hoofdpersonages, Denny, Snowe en Terry, bleven aan de oppervlakte dobberen. Je kan al gauw raden dat Denny, de ter dood veroordeelde politiemoordenaar, eigenlijk niet zo slecht is en eerder misbegrepen, en de manier waarop hij en Snowe, een agent, ten slotte de handen vriendschappelijk ineenslaan om te ontdekken waarom ze gedachten kunnen lezen, vond ik te snel en te makkelijk gaan.
Hoewel in het echte leven misschien zo, gebruikten alle personages wel heel erg veel het woord 'fok'. Zo vaak dat het me serieus begon te ergeren. Ik houd wel van actie in een verhaal, zeker in een thriller is het haast een must, maar in dit boek was het bijna continu en dus een beetje te veel van het goede.
Levison schrijft vlot en onomwonden, dat is zijn sterkte, maar ook te uitleggerig, alsof de lezer zelf ook niet enkele conclusies kan trekken.
Dit klinkt nu allemaal wel heel erg negatief, maar zo is het niet.
'De gedachtelezer' is kort gezegd een simpele, vlotlezende actiethriller, niet slecht, maar ook niet bijzonder.
Iain Levison

ISBN: 9789044538007
Uitgeverij: De Geus
Pagina's: 249

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten