vrijdag 20 januari 2017

Review: Heer van de vliegen - William Golding


Nog altijd even opwindend en tot nadenken stemmend als toen het in 1954 verscheen, schept 'Heer van de vliegen' een gewelddadig, treff end beeld van de menselijke natuur, en wat er met deze gebeurt als de beschaving ten onder gaat. Een groep schooljongens stort neer op een onbewoond eiland.
Zonder ouders of ander volwassen toezicht moeten ze met elkaar samenwerken om te overleven, waar ze jammerlijk in falen. Hun strijd om het bestaan krijgt geleidelijk steeds meer barbaarse trekken. Heer van de vliegen werd bij verschijning met lof overladen, maar commercieel succes bleef in eerste instantie uit. Geleidelijk aan werd het echter een cult-favoriet onder studenten en critici, en werd het vaak vergeleken met Salingers De vanger in het graan wat betreft invloed op de moderne literatuur.

Tijdloos, dat is 'Heer van de vliegen' van Golding. Het verhaal gaat over de beschaving die valt wanneer de omstandigheden veranderen en vredevolle individuen die gewelddadig en primair worden, een onderwerp van alle tijden dus. Groepen mensen die het eerst goed menen, die denken dat ze het wel eens beter en anders kunnen doen, maar daardoor te veel macht krijgen en veranderen in monsterlijke versies van zichzelf.
Dit boek heeft me meer dan eens kippenvel bezorgd. Hoewel je wel verwacht wat er gaat gebeuren, de tekenen en spanning zich subtiel opbouwen, blijft het toch nog steeds naar adem happen wanneer je je realiseert waartoe de mens allemaal in staat is wanneer egoïsme hen verblindt. Hoe fragiel de menselijke schelp van zogenaamde civilisatie, normen en waarden is. We zijn wilden, beesten, en zullen dat ook altijd blijven, hoe mooi gesteven de jas die we aantrekken ook is.
Dat is wat Golding ons zo prachtig verwoord duidelijk maakt, zo scherp en zo rechttoe rechtaan weergeeft. Gruwelijk om daarmee geconfronteerd te worden, maar O zo realistisch!
De karakters mochten wel wat meer uitgewerkt geweest zijn, dat had het boek naar nog een hoger niveau getild; dat ontbrak dus jammer genoeg.
Voor een klassieker is het zeer vlot leesbaar, maar dat ligt ook aan de vertalers, chapeau voor de uitstekend toegankelijk gemaakte vertaling!
Een boek dat zowel voor jongvolwassenen als volwassenen uitstekend geschikt is, en iedereen minstens eenmaal in zijn leven gelezen moet hebben!
Een klassieker onder de klassiekers.

ISBN: 9789020414844
Uitgeverij: Atlas/Contact
Pagina's: 240

Prijs: 15

Geen opmerkingen:

Een reactie posten